Poljak mu je pred nosom razglasil kraljevino

Lastnik zemljišča je sit obiskovalcev nekakšne enklave v metliški občini. Ministrstvo: Dejanje nima pravnih posledic.

pet, 22.05.2015, 07:00

Metlika, Tomislavgrad – Po vseh peripetijah okrog meje se je uradni Ljubljani in Zagrebu med obema državama zgodila še Kraljevina Enklava, ki jo je na vsega sto kvadratnih metrov velikem ozemlju med Brezovico pri Metliki in hrvaško Brezovico Žumberačko razglasil poljski turist Kamil Wrono in sebe razglasil za nič manj kakor kralja. Na slovenskem zunanjem ministrstvu pravijo, da z vidika mednarodnega prava dejanje nima pravnih posledic.

Novonastala »država« leži blizu povsem praznega mejnega prehoda Brezovica, za katerega je Slovenija pred leti kupila zemljišče, zgradila objekt, po pripovedovanju domačinov pa v njem nikoli ni bilo nobenega policista, saj meja tu sploh še ni določena. Zemljišče nove države pa je v lasti in posesti Marka Stipanoviča tik ob njegovi hiši. »Počasi imam obiskovalcev dovolj. Včasih me prime, da bi kakega malce spustil skozi roke,« pravi razboriti Stipanovič, po narodnosti Hrvat, ki nič rad ne sliši, da je zdaj nekakšen plemič, tamkajšnji domačini pa so ga v šali preimenovali kar v kraljeviča Marka.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor