Poljak mu je pred nosom razglasil kraljevino

Lastnik zemljišča je sit obiskovalcev nekakšne enklave v metliški občini. Ministrstvo: Dejanje nima pravnih posledic.

Objavljeno
21. maj 2015 22.18
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Metlika, Tomislavgrad – Po vseh peripetijah okrog meje se je uradni Ljubljani in Zagrebu med obema državama zgodila še Kraljevina Enklava, ki jo je na vsega sto kvadratnih metrov velikem ozemlju med Brezovico pri Metliki in hrvaško Brezovico Žumberačko razglasil poljski turist Kamil Wrono in sebe razglasil za nič manj kakor kralja. Na slovenskem zunanjem ministrstvu pravijo, da z vidika mednarodnega prava dejanje nima pravnih posledic.

Novonastala »država« leži blizu povsem praznega mejnega prehoda Brezovica, za katerega je Slovenija pred leti kupila zemljišče, zgradila objekt, po pripovedovanju domačinov pa v njem nikoli ni bilo nobenega policista, saj meja tu sploh še ni določena. Zemljišče nove države pa je v lasti in posesti Marka Stipanoviča tik ob njegovi hiši. »Počasi imam obiskovalcev dovolj. Včasih me prime, da bi kakega malce spustil skozi roke,« pravi razboriti Stipanovič, po narodnosti Hrvat, ki nič rad ne sliši, da je zdaj nekakšen plemič, tamkajšnji domačini pa so ga v šali preimenovali kar v kraljeviča Marka.

Župan: Lahko postane resno

Kdo mu je razglasil kraljevino pred družinsko hišo na njegovem zemljišču, ne ve, sumi pa, da želijo nekateri njegovo posest prestaviti kar v sosednjo Hrvaško, čemur ostro nasprotuje in se bo temu tudi uprl. Pravi, da so štirje neznanci že hoteli postaviti nekakšno belo zastavo z modrim križem v sredini, a so jo policisti odstranili.

Na novomeški policijski upravi so pojasnili, da so z drevesa ob mejnem prehodu res odstranili pobarvan kos papirja v velikosti 30 x 40 centimetrov na katerem je bil narisan križ. Metliški župan Darko Zevnik je bil sprva prepričan, da gre za neslano šalo. Do te samooklicane državice sicer nima nobenega stališča, a ga vseeno moti, da si je nekdo prilastil že lastniško zemljišče in zdaj ustvarja nemir na območju, kjer ljudje že stoletja živijo v slogi, ne glede na politično ali versko prepričanje in narodnost. »Iz nedolžne šale lahko vse skupaj postane zelo resna zadeva,« opozarja.

Nikogaršnje zemlje ni

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da so seznanjeni s trendom vznikanja samooklicanih mikrodržav, med katere spada tudi tako imenovana Kraljevina Enklava, vendar na take virtualne in medijsko odmevne domislice nimajo nikakršnega vpliva. Opozorili so, da je določitev kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško pred arbitražnim sodiščem. Kljub različnim pogledom obeh držav na meji med njima ni območji, ki bi se lahko imenovala nikogaršnja zemlja. »Navedeno ozemlje je slovensko, kar je Slovenija predložila tudi arbitražnemu sodišču. Z vidika mednarodnega prava tako početje posameznikov ne more imeti pravnih posledic. Opredeljevanje glede morebitnih kršitev notranjega prava RS pa ni v naši pristojnosti,« so za Delo povedali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kakorkoli, dejstvo je, da se je nekdo spotaknil ob slovensko-hrvaško mejo, ustanovil virtualno državico, ki ima 134 državljanov, plačilno sredstvo pa se imenuje dogecoin. Za ustavo so razglasili deklaracijo o ljudskih pravicah iz leta 1948, v kateri je zapisano, da je suženjstvo strogo prepovedano, zakoni pa veljajo za vse enako.

Za uradne jezike je monarh izbral angleščino, poljščino, slovenščino, hrvaščino in kitajščino; slednjo morda zato, ker je za zunanjega ministra postavil nekega Zou Laihuija.

Poljak Wron se je očitno zgledoval po svojem češkem sosedu Vitu Jedličku, ki je sredi prejšnjega meseca na meji med Hrvaško in Srbijo na površini šestih kvadratnih kilometrov ustanovil republiko Liberland. No, Jedlička je za en dan že okusil hrvaški zapor v Belem Manastirju.

Več kot 400 mikrodržav

Po nekaterih podatkih na svetu obstaja več kot 400 samooklicanih državic, med katerimi je tudi tako imenovana Hajduška republika v BiH. Njen že pokojni ustanovitelj Vinko Vukoja jo je pod planino Vran v Hercegovini ustanovil že leta 2002 iz protesta, ker tega območja brez elektrike in ostale komunalne infrastrukture ni pod svoje okrilje hotela vzeti nobena od treh občin: Jablanica, Posušje ali Tomislavgrad. Vajeti države na območju treh kvadratnih kilometrov je zdaj prevzela njegova hči Marija Vukoja, ki je za Delo povedala, da nadaljuje začrtano pot očeta. Da se zavaruje pravni red in zdravje ljudi, so v njihovi republiki vse politične stranke strogo prepovedane, za kar skrbi elitna hajduška garda. Republika ima svoj denar – kubaro, ustavo, zastavo, himno in potne liste.