Polmilijonska kupnina od premoženja RTH gre v jame

Rudnik Trbovlje-Hrastnik v iskanju lastnikov za 20 milijonsko »srebrnino« le počasi napreduje.

Objavljeno
11. maj 2013 10.23
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Od 20 milijonov evrov knjigovodsko vrednega premoženja je Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) uspelo najti kupca za dobrega pol milijona. Novega lastnika bo dobilo več sto kvadratnih metrov zemljišč in objektov ter invalidsko podjetje Fortuna-Pil, napovedujejo pa tudi prihod republiškega Stanovanjskega sklada (SS) na zasavski nepremičninski trg.

RTH v zapiranju bo s kupnino od prodaje nepremičnega premoženja financiral zapiranje jam. Na 187.000 evrov knjigovodsko ocenjena Fortuna-Pil s 70 zaposlenimi, od katerih je dobra polovica invalidov, prehaja v lastništvo celjskega Prosignala. Ta jamči za ohranjanje delovnih mest za naslednja tri leta. Prihodnji teden pričakujejo soglasje nadzornikov RTH za prodajo. Do tedaj direktor RTH Aleš Berger višine kupnine ne izda, je pa »v pričakovanih okvirih«, pravi. Neuradno je nekoliko nižja od knjigovodske.

Zavezujočo ponudbo je RTH dobil tudi za dobrih 3000 kvadratnih metrov objektov na bivšem trboveljskem rudniškem obratu; ponudnik je trboveljski Telcom, registriran za posredniško dejavnost in litje lahkih kovin. Na razpis za prodajo čaka apartmajsko naselje na Rabu, last rudniške hčerinske družbe M&P, do nakupa doma rudarjev na Planini nad Trbovljami pa ima predkupno pravico najemnik. Dogovori z njim potekajo.

Največ, na knjigovodskih 18,6 in na tržnih 37 milijonov evrov, je ocenjena stanovanjska družba Spekter, ki ima v treh zasavskih občinah v lasti 1700 stanovanj. Zanjo po Bergerjevih podatkih na trgu ni ponudnika. Pogajanja s SS, za katerega Berger pravi, da je resen ponudnik, se vlečejo že mesece.

Ker so si interesi občin glede prodaje stanovanjskega fonda sila nasprotujoči, izpad sredstev iz državnega proračuna pa prevelik, da bi na RTH čakali na poenotenje občinskih stališč, je čimprejšnja prodaja neizogibna. »V tem trenutku nimamo drugega vira financiranja. Premoženje moramo prodati za preživetje. Pri tem glavne besede žal nimajo občine, ampak banke upnice,« pravi Berger. RTH ima za 15 milijonov evrov dolgov.

Proti prodaji stanovanj so v Zagorju, ki so svoj del fonda pripravljeni odkupiti in v Hrastniku, kjer se zavezmajo za prenos fonda na lokalne skupnosti. Berger pravi: »Ni ovir, da občine ne bi kupile stanovanj - od nas ali od SS.« V občinah možnosti še tehtajo.