Polovica stanovalcev po požaru še ne more domov

Dvanajst stanovanj v Levjem dvorcu v Trebnjem po požaru potrebuje le elektriko, dvanajst temeljito obnovo

Objavljeno
23. oktober 2014 10.24
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Trebnje - Dva stolpiča (c in d) od petih v Levjem dvorcu na Rimski cesti 19 v Trebnjem sta od požara 5. oktobra prazna in tako bo še vsaj teden dni. V približno polovico stanovanj od 24 se bodo stanovalci lahko vrnili po obnovi inštalacij, ki se je začela včeraj, v preostala pa, ko jih bodo lastniki obnovili.

Janko Bahor, vodja operative v novomeški Zarji, ki je upravnica Levjega dvorca, je povedal, da bosta oba stolpiča dobila elektriko v nekaj dneh, vodo in kanalizacijo pa do začetka novembra. Takrat ne bo problemov niti s kurjavo. V stanovanja, ki niso nad skupnimi garažami, se bodo stanovalci, ki zdaj živijo pri sorodnikih, lahko vrnili verjetno že v začetku prihodnjega tedna, saj so le brez elektrike.

Nekaj lastnikov 12 stanovanj nad garažami ima večje probleme, saj so stanovanja poškodovana in potrebna temeljite obnove. Sta pa Bahor in direktor Zarje Martin Kambič zatrdila, da stanovalci lahko obnavljajo stanovanja, saj po prvih ugotovitvah strokovnjakov nosilna konstrukcija ni tako poškodovana, da ne bi bila varna. Ljubljanski ZRMK bo potrebne meritve in projekt sanacije naredil v dveh tednih (običajni rok je mesec dni), Zarja bo izvajalca potem izbrala v nekaj dneh, tako da naj bi bila nosilna konstrukcija sanirana do konca novembra. Sanacija poškodovane fasade in izolacije je odvisna od vremenskih razmer.

Šok na volilni dan

Mirno manjše naselje s petimi povezanimi stolpiči v treh etažah na zahodnem obrobju Trebnjega, ki še niti ni v celoti vseljeno, je doživelo šok v prvih minutah prvega kroga lokalnih volitev. Večina od okoli 70 stanovalcev, med katerimi je večina mladih družin z majhnimi otroki ter nekaj starejših, tudi invalidnih, je morala sredi noči na hitro zapustiti dom. Kaj je povzročilo uničujoč požar v garažah pod stolpičema c in d, še vedno ni znano, znane pa so posledice. Zgorelo je 16 avtomobilov, še nekaj je bilo poškodovanih, prav tako stene in strop garaže ter s tem tla dela obeh stolpičev, elektroomarice v garaži, vodovodne in kanalizacijske inštalacije nad njo ter fasada. Okna in zunanja vrata nad gorečo garažo so se stopila, v stanovanjih nad njo je le še za na odpad tudi večina pohištva, velika vročina je poškodovala tudi nosilno konstrukcijo. Lažje sta se poškodovala dva stanovalca.

A kakor že je hudo, bi bilo lahko še mnogo huje. »Če trebanjski gasilci ne bi bili sosedi in ne bi v nekaj minutah začeli gasiti, bi verjetno zgorela večina Levjega dvorca ali celo ves,« še po več kot dveh tednih povedo stanovalci.
Na trebanjski občini so škodo ocenili na vsaj pol milijona evrov.

Zarja si prizadeva za čim hitrejše, a tudi kakovostno in cenovno ugodno sanacijo stavbe in pomoč lastnikom stanovanj. Eni so se sanacije lotili sami in že vgrajujejo nova okna in vrata. Občina je 20 lastnikom stanovanj - večina ga je kupila s posojilom in pomočjo staršev, nekaj ga še ni imelo zavarovanega ali za manjšo vsoto - odobrila pomoč iz rezervnega sklada od 500 do 3000 evrov (v skupni višini 33.750 evrov), tri vloge še obdeluje. Center za socialno delo Trebnje, na katerega so se obrnili oškodovanci, lahko pomaga z enkratno pomočjo od 419 evrov za samskega stanovalca do 1060 evrov za štiričlansko družino z dvema otrokoma.