Polovico orožja za 1,7 milijona kupil Limex

Uspešna dražba: Milijonu evrov od lani je Mors dodal Natovih 17 milijonov za letališče.

Objavljeno
19. februar 2015 19.22
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljubljana – Družba Limex iz avstrijskega Staua je kot edini dražitelj sodelovala na današnji dražbi orožja na obrambnem ministrstvu. Za 23.050 kosov večinoma jugoslovanskega, sovjetskega, nemškega in italijanskega porekla je Alexander Logar iz Limexa odštel nekaj čez 1,7 milijona evrov.

Avstrijska družba Limex, ki že desetletja trguje z orožjem in ima med zbiratelji uveljavljeno mednarodno mrežo, je znano podjetje za predelavo orožja. Na dan trajno onesposobijo ali predelajo iz vojaškega v civilno (iz avtomatskega v polavtomatsko) več kot sto kosov orožja, na krizna žarišča pa, kot je zatrdil Alexander Logar, ne prodajo niti kosa. Podjetje so preverili tudi na obrambnem ministrstvu.

Željko Kralj, generalni direktor direktorata za logistiko, je prepričan, da Limex orožja ne prodaja na žarišča. »Slovenska in avstrijska zakonodaja sta usklajeni«. Okrog 27.000 kosov orožja, ki ga ministrstvo danes ni prodalo, bodo po isti izklicni ceni poskusili prodati na naslednji dražbi. »Seveda imamo nekaj manevrskega prostora, da cene znižamo, vendar menim, da ne bo treba,« je povedal Kralj in dodal, da sta se na današnjo dražbo prijavili še dve tuji podjetji, a se za nakup ni odločilo nobeno.

Uspešna politika prodaje

Politika prodaje odvečnih (ne)premičnin obrambnega sistema prek dražb, kar je Kraljeva ideja, se že dve leti kaže kot zelo uspešna. Sredstva, ki jih obrambno ministrstvo zbere na ta način, namenijo v nove projekte in v nova oboroževanja. Denar, pridobljen iz naslova lanske prodaje nepremičnin, je obrambno ministrstvo tako že investiralo v vojaško letališče Cerklje. Za slab milijon evrov so kupili zemljišča okrog letališča, novo cesto okrog njega (cesta Drnovo–Črešnjice) pa so zgradili iz Natovih sredstev – za 1,7 milijona evrov. Medtem ko je projekt izgradnje cest tako rekoč že končan in je tik pred tehničnim pregledom, je tudi že vse nared za gradnjo ploščadi za transportna letala na cerkljanskem letališču. Tudi tukaj bo večino denarja prispevalo zavezništvo (8,3 milijona evrov), ministrstvo pa ravno te dni podpisuje še pogodbo za postavitev hangarja za vzdrževanje s pripadajočo ploščadjo. Nato bo primaknil slabe tri milijone evrov. »Če k temu prištejemo še gradnjo novega rezervoarja za gorivo, ki se bo začela v kratkem in je zavezništvo prispevalo 4,5 milijona, govorimo o dobrih 17 milijonih evrov, ki jih bo v naše projekte vložil Nato. Naš vložek znaša samo milijon evrov – toliko, kolikor smo porabili za odkup parcel ob letališču – , sredstva pa so bila vzeta izključno iz naslova prodaje nepremičnin,« je dejal Kralj. Kupnino z dražbe bodo na Morsu namenili nakupu opreme za usmerjanje letalske podpore, opreme za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev in terenskih vojaških kombiniranih vozil.