Na Celjskem ni dovolj kliničnih psihologov

Klinični psihologi so v pismu opozorili na preobremenjenost, pacienti pa so prisiljeni iskati pomoč, ki ni vedno strokovna, drugje.

Objavljeno
26. maj 2015 19.33
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Vojnik- Klinični psihologi Službe za klinično psihologijo Psihiatrične bolnišnice Vojnik so v odprtem pismu zdravstvenim ustanovam in ZZZS opozorili, da zaradi njihove preobremenjenosti trpijo pacienti, ki so prisiljeni poiskati pomoč pri zasebnih psihoterapevtih, katerih strokovnost ni poznana.

Odprto pismo so poslali vsem zdravstvenim domovom v regiji, Splošni bolnišnici Celje in celjski območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Prvopodpisani in vodja vojniške službe Drago Tacol v pismu opozarja, da ZZZS za celjsko regijo priznava in financira le en tim klinične psihologije. Ko je konec lanskega leta zaradi upokojitve vrnil koncesijo za opravljanje kliničnopsihološke dejavnosti na primarnem nivoju edini klinični psiholog na Celjskem, ZZZS primanjkljaja ni nadomestil, so zapisali klinični psihologi.

Slabše storitve za paciente

Tudi zdravstvene ustanove naj si ne bi, kot piše v pismu, v zadostni meri prizadevale za zaposlovanje kliničnih psihologov. Tako naj bi ponekod v osnovnem zdravstvu od univerzitetnih diplomiranih psihologov zahtevali, da opravljajo psihodiagnostične in psihoterapevtske storitve, za katere je potrebna specializacija klinične psihologije ali pa ponudijo pacientom storitve, ki niso ustrezne.

V Vojniku že drugo leto presegajo plan storitev, ki jih obsega pogodba z ZZZS. Očitno pa delo trpi, saj so klinični psihologi zapisali: »Poskušamo omejevati obseg in intenzivnost terapevtskih storitev pri posameznem pacientu, kar zmanjšuje kakovost nudene pomoči. Soočanje z velikimi potrebami, pričakovanji, stiskami in razočaranji pacientov, ki čakajo na našo pomoč, predstavlja dodatno obremenitev za klinične psihologe v naši ustanovi.«

Klinični psihologi so, pa ne delajo tega

V Splošni bolnišnici Celje pišejo, da se problema zavedajo, zato so pred štirimi leti, čeprav standardi tega ne predvidevajo, zaposlili psihologinjo, ki prav zdaj opravlja specializacijo iz klinične psihologije. Enega zdravnika s to specializacijo imajo, vendar tega dela ne opravlja, ker ga potrebujejo drugje.