»Pomembno je, da niso osamljeni«

Mladoletni begunci brez spremstva: Preselitev, ki jo zdaj izvaja MNZ, ni sistemska rešitev, ampak enoletni pilotni projekt.

Objavljeno
29. avgust 2016 20.16
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – Po tem, ko je vlada julija le sprejela sklep o nastanitvi begunskih otrok brez spremstva, so jih danes deset nastanili v dijaškem domu v Novi Gorici, jutri jih bodo enajst v postojnskem dijaškem domu. Na Ljudski univerzi Nova Gorica bodo tam nastanjeni obiskovali program opismenjevanja.

»Predstavili so jim dom in sobe, po kosilu pa so mladoletniki odšli na igrišče,« je o današnjem prihodu skupine begunskih otrok, ki večinoma prihajajo iz Afganistana, povedala Marina Uzelac iz Slovenske filantropije, ki se ukvarja z mladoletnimi migranti. »Zanje to pomeni poseben stres, saj je to sprememba okolja, zato bo verjetno trajalo nekaj časa, da se privadijo,« pravi nevladnica. Vendar je preselitev, ki vključuje program celostne obravnave, po njenem mnenju korak v pravo smer, saj vse dosedanje – od postojnskega Centra za tujce, azilnega doma in kriznih centrov – za nastanitev niso primerne. S tem se strinja tudi Zana Fabjan Blažič iz Delovne skupine za azil v Socialnem centru Rog, a opozarja, da bodo otroci tako manj v stiku s svojimi zakonitimi zastopniki, ki ostajajo v Ljubljani. »Dobro pa je, da so ti otroci skupaj, ker tako vendarle imajo le drug drugega, čeprav so jih razporedili v dva doma. Pomembno je, da niso osamljeni, ker se je do zdaj dogajalo, da so iz kriznega centra pogosto bežali.«

Da dosedanje nastanitve mladoletnikov brez spremstva, ki jih je v Sloveniji 29, niso primerne, je v zadnjem poročilu o gibanju otrok beguncev opozorila evropska komisija. Ugotovila je tudi, da je v prvih treh mesecih letos v Sloveniji izginilo dvajset otrok, ki so pribežali iz opustošenih držav. Da gre za ranljivo skupino mladostnikov, »za katere je treba še posebno pozorno in načrtno skrbeti ter jim zagotoviti dober in kakovosten razvoj«, je prejšnji teden, ko je ministrstvo za notranje zadeve predstavilo današnje in jutrišnje preselitve otrok beguncev, povedal državni sekretar Boštjan Šefic. Toda, kot opozarja Marina Uzelac, to še ne prinaša – sicer nujne – sistemske rešitve, saj gre za enoletni pilotni projekt.