Pomoč mladim in starejšim ali zgolj bitka za volivce

Forum starejših SD opozarja, da sta tako zakon o dolgotrajni oskrbi kot zakon o demografskem skladu v pomoč mladim.

Objavljeno
29. julij 2016 18.59
jer*Dom starejsih obcanov
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Slovenija nujno potrebuje zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo omogočil oskrbo vsem onemoglim starejšim, ne samo tistim, ki so v domovih upokojencev, prav tako pa zakon o demografskem skladu, ki bo zagotovil pokojnine sedanjim mladim generacijam. Zakaj ju še ni?

Očitno je, da je v vladni koaliciji okoli vprašanj, povezanih s socialo starejših, nekaj razpok. Volivcem, predvsem starejšim in onemoglim ter njihovim svojcem, je popolnoma vseeno, kdo predlaga zakon o dolgotrajni oskrbi, samo da bi ga že enkrat sprejeli. Ima ga že večina evropskih držav, Slovenija pa še ne. Zamisel za zakon o dolgotrajni oskrbi je v Sloveniji znana iz leta 1998. Prva različica zakona je bila javnosti predstavljena leta 2002, nato pa je bilo napisanih še nekaj različic, vendar je zakon vse do danes obležal v vladnih predalih. Tudi sedanja vlada Mira Cerarja je sprejtje zakona zapisala v koalicijsko pogodbo, v parlamentarno proceduro pa ga ne pošlje. Včeraj sta na to temo govorili dve vladni stranki: SD in Desus.

»V državi že več kot 30.000 ljudi, ki potrebujejo 24-urno oskrbo. Domovi upokojencev imajo premalo zmogljivosti, številni starejši pa tudi ne denarja za plačilo doma. Ne moremo vse skrbi prepustiti svojcem. Starejšim je treba zagotoviti dostojanstvo. Država je institucija, ki jo imamo zato, da spremlja stvarne proleme svojih državljanov in nanje ustrezno odgovarja. Imamo dobre demografske podatke, saj je vse daljša življenjska doba in je starejših vse več. Problem je nezaposlenost aktivne populacije,« je dejal Franc Hočevar iz Foruma starejših stranke SD.

Franc Hočevar iz Foruma starejših stranke SD. Foto: Roman Šipić

Tudi sprejetje zakona o demografskem skladu je zapisano v koalicijski pogodbi, a ga prav tako še ni v proceduri. »Demografski sklad, ki bi zagotavljal pokojnine prihodnjim generacijam, je stvar mladih. Mi, starejši, imamo pokojnine. Mladim pa je treba zagotoviti stabilne vire financiranja,« je dejal Hočevar.

Desus: Hočejo naše volivce

Po besedah predsednika Desus Karla Erjavca je zakon o demografskem skladu ključen. V stranki pričakujejo, da ga bo vlada obravnavala jeseni, do takrat pa morajo uskladiti nekaj nerešenih vprašanj, med njimi o dividendah, ki jih ustvarijo državna podjetja in bi jih bilo po besedah Erjavca treba dati v demografski sklad. V demografski sklad bi se po besedah Erjavca moral stekati tudi delež prihodkov iz naravnih virov; obojemu ministrstvo za finance pod vodstovom ministra Dušana Mramorja ni bilo naklonjeno. Tudi Desus se zavzema za sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi. Poslanec Tomaž Gantar pa je napovedal, da bo Desus vložil zakon v proceduro sam, če ga ne bo resorna ministrica Anja Kopač Mrak. Erjavec je očital drugim koalicijskim strankam, to pa je v kotekstu lahko le SD, da so se začele »dobrikati starejšim« in tako prevzemati volilno bazo Desusu. »Mi razumemo, da imajo tudi druge stranke v svojih programih področje starejših, a v ključnih trenutkih odločitev te podpore drugih strank ponavadi ni.«

Na potezi je vladna SMC, ki ima večino v parlamentu in o vsem odloča. Zadnji čas je, da omenjena zakona potegne iz predala in omogoči premik naprej.