Vzgojiteljice: Za nekatere je denar vedno, za druge ne

Vsak dvig plač bo povezan z večjimi stroški občin, zato minister Koprivnikar dopušča možnost, da bi nekaterim ponudili višje povprečnine.

Objavljeno
29. september 2016 12.35
Protest vzgojiteljic
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana - Vzgojiteljice pomočnice iz vse države so se danes zbrale na svojem prvem protestu pred vladno palačo. Po osmih letih zahtev po višjih plačah, te znašajo ščepec več od minimalne plače, jim je zdaj dovolj, zato zahtevajo, naj se takoj začnejo pogajanja o povišanju.

Če jih vlada ne bo upoštevala, napovedujejo še več protestov. Shod, na katerem se je zbralo najmanj 2000 pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic, sta organizirala dva ključna sindikata področju vzgoje Vir in Sviz. Njegov glavni tajnik Branimir Štrukelj je v svojem nagovoru večkrat poudaril, da se slovenska politika v tujini ves čas hvali, kako dobre vrtce imamo, pri tem pa ne prizna zaslug pomočnikom. »Nismo več pripravljeni prenašati, da je za nekatere vedno denar, za druge pa nikoli,« je dejal zbranim na Gregorčičevi ulici. Prav tako je izpostavil, da vsakič, ko pomočnice zahtevajo višje plače - uvrščene so v 19. plačni razred, kar pomeni, da dobijo približno 650 evrov -, vlada grozi, da se bo zgodila »katastrofa in da bo s to državo konec«. Ponovil je še besede sindikalne kolegice Lidije Jerkič, ki je pred meseci napovedala: »Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli.« Ministrico za izobraževanje pa je pozval k takojšnjim pogajanjem, sicer bo takšnih shodov, kot je bil današnji, vedno več, njihovi udeleženci pa bodo še glasnejši.

Boj za višje plače traja že osem let, je spomnila Marjana Kolar, prav tako članica Sviz. Plače pomočnic so anomalija plačnega sistema, zaradi česar sindikat pred leti ni podpisal kolektivne pogodbe za javni sektor, od zdaj pa v varčevanje ne bodo več privolili. Tudi drugi govorci na shodu so se zavzeli, da bi jim država vrnila dostojanstvo in ugled.

Pred vladnim poslopjem se je zbralo najmanj 2000 pomočnic vzgojiteljic. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Vrednotenje pomočnic je anomalija

Pristojna ministrica Maja Makovec Brenčič se je na zahteve odzvala z besedami, da je vrednotenje dela pomočnic vzgojiteljic ena od anomalij, ki sega daleč nazaj, vendar se mora urediti. Priznala tako je, da so od leta 2009 dobivale dodatne naloge, ki niso bile ovrednotene. Zaradi tega se je z njimi sestala pred dvema mesecema, pripravila predloge za izboljšanje njihovega položaja in jih posredovala ministrstvu za javno upravo. Med drugim predlaga, da bi pomočnice napredovale za dva plačna razreda, kot je bilo slišati na shodu, pa si pomočnice prizadevajo za napredovanje za štiri razrede več, kot predlaga ministrstvo.

Ker vlado zavezuje dogovor s sindikati, rešitve zanje še ne bo kmalu, saj bo vse anomalije plačnega sistema reševala enotno, in ne posebej za posamezne poklicne skupine. Vsak dvig plač bo povezan z večjimi stroški občin, zato minister za javno upravo Boris Koprivnikar dopušča možnost, da bi občinam, s katerimi se še pogajajo, ponudili višje povprečnine. A najprej je treba izračunati, za koliko bi se stroški povečali in kje bodo dobili dodatni denar.