Ponekod težave povzročal sneg, drugje meteorne vode in veter

Na prelazih Jezersko, Ljubelj in Korensko Sedlo je obvezna zimska oprema.

Objavljeno
12. november 2016 10.35
Aprilski sneg
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana – Sneženje je zlasti v petek zvečer in v prvem delu noči ponekod na vzhodu in jugu države ter v nekaterih osrednjih krajih oviralo promet. Nevšečnosti so povzročali tudi narasli vodotoki, ki so poplavili nekatere ceste, meteorne vode pa so zalile nekaj kleti. Prav tako poročajo o podrtih drevesih zaradi močnega vetra, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po zadnjih podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na prelazih Jezersko, Ljubelj in Korensko Sedlo obvezna zimska oprema, na avstrijski strani priporočajo verige. Verige so obvezne na avstrijski strani prelaza Ljubelj. Na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje je prepoved za tovorna vozila, na Petrini pa za tovorna vozila nad 7,5 tone.

Na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med razcepom Nanos in Ajdovščino je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zaradi poplavljenega vozišča sta zaprti regionalni cesti Poljčane-Podplat v Podplatu in Poljčane-Majšperk v naselju Novake.

Podatki Agencije RS za okolje kažejo (Arso), da sunki burje na Primorskem še dosegajo hitrost okoli 100 kilometrov na uro, a bo dopoldne burja hitro slabela. Ponekod v višjih legah severovzhodnega dela države in na Gorenjskem pod Karavankami bo severni veter dopoldne še dosegal hitrost okoli 80 kilometrov na uro, popoldne bo oslabel.

Zalite kleti in podrto drevje

Največ preglavic zaradi meteornih vod, ki so zalile kleti, so imeli v petek zvečer po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje v občinah Sevnica, Krško in Straža, nekaj tudi v občinah Kozje in Laško. Iz občin Sevnica in Krško poročajo tudi o podrtih drevesih zaradi močnega vetra, ki so za nekaj časa zaprla promet na nekaterih lokalnih cestah. Prav tako je močan veter podrl nekaj dreves v občinah Šentjernej in Ptuj.

Reke so sicer v osrednjem, jugovzhodnem in vzhodnem države ponoči naraščale. Reka Mirna je presegla opozorilni pretok in se začela razlivati ob strugi. Zlasti reke v osrednjem, jugovzhodnem in vzhodnem delu države bodo danes zjutraj še naraščale. Manjše reke lahko poplavijo na območjih vsakoletnih poplav.

Reka Ljubljanica se bo začela ponovno razlivati na običajnih mestih na Ljubljanskem barju. Preko dneva bo poplavila tudi reka Krka, predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

Padavine bodo do zgodnjega popoldneva ponehale

Arsova vremenska napoved pa pravi, da bo danes sprva oblačno. Padavine bodo slabele in od severozahoda do zgodnjega popoldneva postopno ponehale. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 500 metrov nad morjem. Burja na Primorskem bo dopoldne hitro slabela in popoldne ponehala, severni veter na Gorenjskem, Štajerskem in v Prekmurju bo slabel šele popoldne.

Od zahoda se bo popoldne jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od tri do sedem, na Primorskem do 13 stopinj Celzija. Ponoči se bo zjasnilo tudi v vzhodnih krajih, ponekod po nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od minus sedem do nič, ob morju okoli pet stopinj.

V nedeljo bo sprva precej jasno, dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Proti poldnevu se bo pooblačilo na Primorskem, zopet bo zapihala šibka burja. Drugod bo popoldne več koprenaste oblačnosti, ki bo postajala vse gostejša. Najvišje dnevne temperature bodo podobne današnjim.