Sneženje je po večini države ponehalo

Sneg je Slovenijo danes pobelil do nižin, stanje na cestah se umirja. V sredo in četrtek zjutraj bo v večjem delu države možna pozeba.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenija se je danes prebudila v zimsko jutro. Večji del države so ponoči zajele padavine, ki so že zjutraj začele prehajati v sneg. Sneženje je v popoldanskem času oslabelo. Na severu je povsem ponehalo, zmerno sneži še na jugu države. Posledično se umirja stanje na cestah. Avtoceste so tako v glavnem znova normalno prevozne. Po napovedih vremenoslovcev je sneženje popoldan ponehalo tudi v drugih delih države, v Ljubljani je posijalo sonce.

image_alt
Do jutra se bo meja sneženja v večjem delu države spustila do nižin


Po državi je zapadla kar velika količina snega, po več krajih so namerili okrog 20 ali 30 centimetrov. Po podatkih Arsa je bila ob 14. uri višina snežne odeje v Zadlogu nad Idrijo 35 centimentrov, na Babnem polju 29, na Vrhniki 23, v Ljubljani pa so ob tej uri namerili 15 centimetrov snega. 



Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik
Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik


Regijski centri za obveščanje so po državi zaradi snegoloma zabeležili 23 dogodkov in aktivirali 14 prostovoljnih in eno poklicno enoto. Zaradi novozapadlega snega so imeli v dopoldanskem času na območju občin Brežice, Krško, Sevnica, Laško, Dol pri Ljubljani, Litija, Ljubljana, Maribor, Slovenska Bistrica, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Novo mesto, Šentjernej, Kidričevo, Hrastnik in Zagorje ob Savi gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter delavci elektro podjetja precej dela z odstranjevanjem podrtih dreves, ki so se podrla na cestišča in ovirala promet, so sporočili iz Centra za obveščanje uprave RS za zaščito in reševanje. Posredovali so tudi zaradi nastreška in montažnega šotora, ki sta se podrla pod težo snega v Ljubljani in Slovenski Bistrici.
 

Težave na primorski in štajerski avtocesti


Sprva večjih težav na cesti ni bilo, a nato so zaprli primorsko avtocesto in vipavsko hitro cesto pri razcepu Nanos v vse smeri zaradi zdrsa tovornih vozil. Na avtocesti Koper–Ljubljana v smeri Ljubljane je na priključku Senožeče v razcepu Nanos zdrsnilo tovorno vozilo, drugo tovorno vozilo pa je zdrsnilo na priključku Vipava v razcepu Nanos na cesti Nova Gorica–Razdrto v smeri Razdrtega. Zaradi burje je med Selom in Nanosom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Zaradi zastoja tovornih vozil je bila dopoldne pri Trojanah dlje časa zaprta štajerska avtocesta v smeri proti Ljubljani. Kot so za STA povedali na prometnoinformacijskem centru za državne ceste, je štajerska avtocesta trenutno normalno prevozna za ves promet, še vedno pa izločajo tovorna vozila med Žalcem in Šempetrom v smeri proti Ljubljani.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Kot so za STA povedali v Družbi za avtoceste v RS (Dars), je do zastojev dopoldne prišlo predvsem zaradi zdrsov osebnih vozil, ki so imela letne pnevmatike, kar je posledično povzročilo tudi zdrse tovornih vozil. Že ponoči in dopoldne je imel Dars na avtocestah vso razpoložljivo mehanizacijo, med drugim več kot 130 tovornih vozil s plugi in posipalcev ter 30 univerzalnih delovnih vozil.

Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik
Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Meja sneženja do nižin


Dopoldne so bile tako vremenske razmere v večini Slovenije povsem zimske. Meja sneženja se je spustila do nižin, sneg je pobelil tudi obalo, kot je bilo razvidno iz objav portala Neurje.si na njihovem facebook profilu.

Sneženje je, kot rečeno, povzročalo težave na cestah in terjalo tudi smrtno žrtev. Ljubljanski policisti so obravnavali hujšo prometno nesrečo na cesti med Medvodami in Kranjem, v kateri je umrl 42-letni voznik osebnega vozila. Nesreča se je zgodila nekaj pred deveto uro, v njej pa so bili udeleženi vozniki dveh osebnih in tvornega vozila. Po do sedaj zbranih obvestilih je 42 letni voznik osebnega vozila, ki je vozil v smeri Medvod, zapeljal na nasprotno stran ceste in čelno trčil v tovornjak, ki ga je nasproti pravilno pripeljal 36 letni voznik. V odpadle dele vozil je po nesreči trčila še 55-letna voznica osebnega vozila, ki pa, tako kot voznik tovornjaka, v nesreči nista bila poškodovana. 42-letni voznik se je v nesreči tako hudo telesno poškodoval, da je na kraju nesreče umrl, so popoldan sporočili z ljubljanske policijske uprave. Cesta Kranj-Medvode je bila zaradi ogleda kraja in odpravljanja posledic nesreče zaprta do nekaj čez 13. uro. Policisti vse opozarjajo, naj vozijo previdno, prilagodijo hitrost razmeram na cesti, ki je večinoma že zasnežena.

Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik
Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik




Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik
Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Verjetno prihaja pozeba


Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo kratkotrajne, predvsem snežne plohe. Popoldne bo prehodno zapihal severozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od –8 do –3, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do okoli –12, ob morju okoli –1, najvišje dnevne od 4 do 10 stopinj Celzija.



FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


V četrtek bo večinoma sončno vreme, v petek pa se bo nekoliko pooblačilo, pihati bo začel jugozahodnik. Oba dneva bo zjutraj zelo hladno, zato bo verjetna pozeba.

Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik
Aprilski sneg v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik





Komentarji: