Poniknila denar in projekt za brezposelne

Problemsko območje Hrastnik-Trbovlje-Radeče: v instrumentu PVSP do 2020 pogrešajo 344.000 €.

Objavljeno
09. junij 2016 18.54
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Ker je iz instrumenta za brezposelne na problemskem območju Trbovelj, Hrastnika in Radeč izpuhtelo 344.000 evrov, v Trbovljah in Hrastniku o projektu Podjetno v svet podjetništva (PVSP) letos ni sledu. Na Ministrstvu za gospodarstvo (MGRT) ne pojasnijo, kje je denar. Čeprav župana Trbovelj in Hrastnika trdita, da se PVSP nista odpovedala, naj bi bila posredno kriva, da brezposelni ostajajo na cesti.

Številke v vladnem sklepu razkrivajo, da so sredstva za PVSP za problemsko območje treh zasavskih občin z nadpovprečno, več kot 17-odstotno stopnjo brezposelnosti, z 1,998 milijona do leta 2020 znižana na 1,654 milijona evrov. Letos naj bi država za zasavski PVSP zagotovila pol milijona, v 2017, 2018, 2019 in 2020 pa le po 114.650 evrov letno, kar je zgolj petina zneska iz 2015 in kar zadošča za štirimesečno zaposlitev ene skupine brezposelnih - očitno samo v Radečah, kjer v teh dneh pod okriljem posavske agencije podjetniške ideje razvija osem ljudi, v Zasavju pa nihče.

Kaj se dogaja s sredstvi za PVSP oziroma za začasne ukrepe razvojne podpore, ki jih je država doslej poleg Zasavja zagotavljala še problemskima območjema Pokolpja in Maribora z okolico, v Zasavju ne vedo. Neuradno naj bi del denarja za njihov PVSP odšlo v Pokolpje, drobiž, ki ostaja v Zasavju, natančneje v Radečah, pa je zadnje, kar bi si v Trbovljah in Hrastniku, kakor pravijo, želeli. Na to so opozorili tudi MGRT.
Če trditve Zasavcev držijo, gre odgovor in odgovorno osebo, ki je zasavske evre razdelila mimo Zasavja, iskati na MGRT. Teden dni že čakamo njihov odgovor, kdo je predlagatelj vladnega sklepa, ki Zasavju jemlje denar za PVSP; oziroma, če gre za prerazporeditev, kam je šel.

Na MGRT pa naj bi po podatkih našega vira že pred meseci iz Trbovelj prispel dopis županje Jasne Gabrič z zahtevo, naj zagotovijo, da se bo projekt PVSP izvajal v Trbovljah, ne v Zagorju, kjer imata sedež stara in nova zasavska razvojna agencija, češ da Zagorje pač ni del zasavskega problemskega območja.
Tako Gabričeva kot hrastniški župan Miran Jerič zanikata, da bi se odpovedala denarju za PVSP. Trdita, da so se na zadnjem sestanku za problemsko območje HRT dogovorili, da se zagotovijo sredstva za dve dodatni skupini PVSP letno in da se projekt izvaja v Trbovljah in Hrastniku, padel pa je tudi predlog, da se sredstva za tretjo skupino v višini 114.650 evrov prerazporedijo za subvencije za zagon podjetij absolventov ukrepa PVSP. Gabričeva svojega dopisa na MGRT ne omenja.

Naš vir se boji, da ne gre za komunikacijski šum med regijo in vlado, temveč, da so bili "solo akcija" Gabričeve, predlog o prerazporeditvi 114 tisočakov ter vztrajanje, da se PVSP ne izvaja v Zagorju, zadosten povod, da so na državi medobčinsko rivalstvo izkoristili in sprejeli sklep, da do 2020 zagotavljajo denar le za radeški PVSP.
Radeški župan Tomaž Režun ima s PVSP samo dobre izkušnje: "S posavsko agencijo s sedežem v Krškem smo se dogovorili, da ga bodo izvajali v Radečah. Denar za PVSP so dobili zaradi nas, Radečanov, in to spoštujejo," je dejal.

Tadej Špitalar, v.d. direktorja nove Regionalne razvojne agencije Zasavje (RRAZ), ki so jo ustanovile trboveljska, hrastniška in zagorska občina in ki ji začne pooblastilo za delovanje veljati 29. julija, obžaluje, da se s težavami soočajo, še preden so začeli dobro delovati: "Velika škoda je, da PVSP v Hrastniku in v Trbovljah ne bo. Sploh glede na registrirano stopnjo brezposelnosti, ki je v Trbovljah 20,5-, v Hrastniku 17,2-odstotna, v Radečah pa se od septembra 2014 giblje med 11 in 13 odstotki in na srečo že dve leti ne presega več kritične meje."
Špitalar, ki še ni slišal, da bi bila za brezposelne v projektu PVSP težava vožnja iz Hrastnika in Trbovelj v Zagorje, napoveduje, da bo, čim bo RRAZ vpisana v evidenco, poskušal zagotoviti sredstva za brezposelne oziroma za PVSP tudi v obeh problemskih občinah.

Zibelka projekta PVSP je sicer v Zagorju, kjer sta se v 2010 župan Matjaž Švagan in "stara" razvojna agencija RCR dogovorila, da občina denar namesto v "zidovje" poskusno vloži v mlade izobražene brezposelne. V državni projekt je PVSP prerastel 2013; doslej je bilo vanj vključenih tisoč brezposelnih. Iz Trbovelj, kjer je brez dela vsak peti, jih letos očitno ne bo.