Ponoči in jutri spet grozita led in žled

Katastrofalnih razmer kot lani ne pričakujejo, debelina ledene obloge bo lahko od nekaj milimetrov do morda centimetra.

Objavljeno
03. december 2014 11.46
lvu*Zled
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Agencija RS za okolje (Arso) je za prihajajočo noč in četrtek razglasila oranžno stopnjo ogroženosti za poledico in žled za območja na nadmorski višini med 600 in 1200 metrov. Kot je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, bo le tam zmrzovalo, po nižinah pa bodo temperature ostale nad ničlo.

»Gre za neugodno vremensko situacijo, podobno tisti iz minule zime,« pravi Gregorčič. Nad Sredozemljem je obsežno ciklonsko območje in zaradi tega v višinah k nam priteka razmeroma topel in vlažen zrak, nad vzhodno Evropo pa je anticiklon. Na stiku teh zračnih mas prihaja do tega, da so v spodnjih plasteh temperature lahko negativne, v višjih plasteh pa pozitivne, opisuje Gregorčič.

Po nižinah tega pojava ne bodo občutili

Vpliv tega so zadnje dni najbolj čutili na vzhodu Panonske nižine, od koder poročajo o precej intenzivnem žledenju, dodaja Gregorčič. »Slovenija je nekoliko na obrobju tega, zato tako katastrofalnih razmer kot minulo zimo ne pričakujemo. Pa vendar bo na višinah med 600 in 1200 metri lahko že tekom današnjega dne, še bolj pa ponoči in tekom četrtka prihajalo do žledenja oz. poledice. Debelina ledene obloge bo lahko od nekaj milimetrov do morda kak centimeter. A po nižinah tega pojava ne bodo občutili, « še pravi meteorolog.

Danes čez dan se bo lahko med dež pomešala tudi kakšna snežinka, meni Gregorčič, a dodaja, da to ni sneženje, ki bi pustilo sledi na tleh. »V tem tednu snega po nižinah ne pričakujemo. Morda v sredini prihodnjega tedna,« dodaja Gregorčič.

Višina vode na Planinskem polju se je v zadnjih 24 urah povišala za 46 centimetrov. V naslednjih dneh se bo gladina vode zviševala. Danes in preko noči na agenciji pričakujejo dvig višine vode za 20 do 30 centimetrov.

Reki Pivka in Ljubljanica poplavljata območja pogostih poplav. Pretoka obeh rek sta začela upadati.

V četrtek lahko višina morja med 6. in 9. uro preseže višino 300 centimetrov na mareografski postaji Koper. Morje lahko ob tem poplavi najnižje dele obale, opozarjajo na Arsu.