Ponudba Mačje hiše jim je bila »sumljiva«

Zavetišče za živali Maribor bo v začetku prihodnjega leta prešlo pod okrilje Snage.

Objavljeno
13. december 2011 08.46
Posodobljeno
13. december 2011 09.00
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Predvidoma konec januarja bo upravljanje mariborskega zavetišča za živali prevzelo javno podjetje Snaga. Občinska komisija mu je koncesijo podelila kljub temu, da je bila ponudba celjske Mačje hiše za dobro četrtino ugodnejša.

Prav za 26,7 odstotka nižja ponudba Mačje hiše v primerjavi s konkurentoma Snago in podjetjem Nipa, hčerinskim podjetjem Nigrada, ki je v več kot polovični lasti občine Maribor, je bila očitno odločilna, saj je komisijo spravila v dvom. Po besedah podžupana Milana Mikla se je porodil sum, kako bo Mačji hiši uspelo s sedanjo vodjo zavetišča Jasmino Vrbnjak opravljati javno službo bolje in ceneje.

Pritožba in boj do konca

Direktorica Mačje hiše Helena Jovanovič Hacin je pojasnila, da zna zavod denar pridobiti še kje drugje, ne le iz javne vreče. Trdi, da so v ponudbi pojasnili, zakaj imajo toliko nižje cene in kako bodo pridobivali sredstva, hkrati pa ne verjame, da so iz igre izpadli le zaradi tega, ker so prepoceni. Zato je že napovedala pritožbo zoper odločitev občinske komisije in boj do konca. O utemeljenosti pritožbe bo odločal župan Franc Kangler.

A Mikl je neomajen: »Ne vidimo nobene možnosti, kako z nižjo ceno ponuditi boljše storitve.« Ob tem se je obregnil ob dejstvo, da so delavci zavetišča pod sedanjim vodstvom že pol leta brez plač, zavetišče pa zaradi dolga do plinarne brez ogrevanja. Moti ga tudi, da zavetišče za storitve, ki jih mora občina plačati, ni izdalo vseh računov: »Ne moremo razumeti, zakaj ne izdajo računov, da bi lahko občina plačala, kar mora.«

Trdi, da z občine kličejo v zavetišče, naj pošljejo račune, a zaman. Pravi, da zoper vodjo zavetišča Vrbnjakovo, ki je favorizirala Mačjo hišo, na Veterinarski upravi RS (Vurs) tečejo nekakšni postopki.

Predstavnik za odnose z javnostjo Vursa Matjaž Emeršič o podrobnostih ni hotel govoriti, povedal je le, da gre za dva postopka zaradi domnevne opustitve ukrepov s področja zaščite zdravja živali in ljudi, ki še nista končana. Jasmine Vrbnjak nam včeraj ni uspelo priklicati.

Kaj z zaposlenimi in vodjo?

Direktor Snage Ivan Hajnšek, ki pred kratkim sploh še ni razmišljal, da bi se Snaga potegovala za koncesijo, a si je zatem premislil na pobudo občine Maribor, 94,51-odstotne lastnice Snage, je pojasnil, da so pri prijavi na razpis izhajali zlasti iz velikosti tega komunalnega podjetja, s čimer da je mogoče doseči sinergijske učinke: ne bo treba ustanoviti finančno-računovodske službe, imajo dovolj ljudi za vzdrževanje zavetišča in okolice pa še prerazporedijo lahko kakšnega delavca.

Kar zadeva strokovni kader, je Hajnšek dejal, da bodo zaposlili veterinarja, ki bo hkrati vodil zavetišče, in nekoga, ki bo skrbel za administracijo. Na vprašanje, ali bo pod okrilje Snage vzel sedanje oskrbnike zavetišča in morebiti sedanjo vodjo Vrbnjakovo, pa ni dal jasnega odgovora, ker naj bi bila to stvar pogovorov. Nakazal je, da bi bilo dobro obdržati ljudi, ki so doslej dobro delali. Snaga jim lahko zagotovi redno izplačilo plač, zagotavlja Hajnšek.