Gneča na meji s Hrvaško vzemirja obe državi

Na Hrvaškem so mnogi zaskrbljeni zaradi mogočih negativnih učinkov na turizem.

Objavljeno
08. april 2017 11.49
B. T., STA
B. T., STA

Na slovenskih prometnicah v smeri meje s Hrvaško je vse od jutra gneča z zastoji, vozniki so za prestop meje čakali tudi po več ur. V popoldanskem času so se kolone sicer nekoliko skrajšale. Povečan promet je deloma posledica počitnic v sosednji Avstriji in na Bavarskem, a osnovna ovira je izvajanje uredbe o poostrenem nadzoru na schengenski meji.

S klikom na to povezavo najdete najbolj aktualne prometne informacije

Že v petek in enako danes so vozniki na izstop iz Slovenije v kolonah čakali tudi več ur. Najdlje čakajo tisti vozniki, ki so se namenili na mejne prehode Obrežje in Gruškovje. Na Obrežju je bila dopoldne najdaljša čakalna doba štiri ure, popoldne pa so osebna in tovorna vozila za izstop čakala eno uro, avtobusi pa tri ure. Čakalna doba za vstop za osebna vozila je bila 45 minut, za avtobuse in tovorna vozila pa dve uri.

Na morebitni negativni učinek tako dolgih kolon na meji na usodo prihajajoče poletne turistične sezone so danes opozorili na Hrvaškem. Predsednik hrvaške stranke IDS Boris Miletić in evropski poslanec te stranke Ivan Jakovčić sta predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića ter predsednika Evropske komisije Jan-Clauda Junckerja opozorila, da je evropska uredba povzročila kaos na meji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V javnem pismu Plenkoviću in Junckerju sta zahtevala, da se na hrvaški meji povrne dosedanja praksa ciljnih kontrol potnikov. Trenutni način izvajanja kontrol na hrvaški meji bo namreč po mnenju Miletića in Jakovčića ogrozil hrvaško gospodarstvo oz. turizem, ki predstavlja kar 20 odstotkov celotnega hrvaškega bruto domačega proizvoda. »Dosedanja praksa ciljnih kontrol potnikov se je izkazala za dobro prakso, ki je ni treba spreminjati,« sta zapisala.

Župan Umaga Vili Bassanese pa je hrvaško vlado v pismu pozval, naj težave, ki so se pokazale že ob uvedbi nadzora na meji v petek, čim prej reši, v nasprotnem bo posledice čutila cela država, poroča Hina.

Slovenija ni zadovoljna

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je danes za POP TV napovedal, da bo Slovenija prihodnji teden Evropski komisiji poslala »temeljito informacijo« o razmerah, ki jih je izvajanje uredbe o nadzoru schengenske meje povzročilo zadnje dva dni. Ukrepi za večjo varnost so potrebni, a treba jih je narediti življenjske.

Slovenija bo Evropsko komisijo opozorila na nekatere težave, ki upočasnjujejo promet na schengenski meji, je dejal Šefic. Po njegovih besedah so težave predvsem na hrvaški strani, spomniti pa nameravajo tudi na predloge, ki so jih dali že v času sprejemanja uredbe. Če bi bili namreč ti predlogi sprejeti, bi bil promet na slovensko-hrvaški meji po besedah Šefica danes bolj tekoč.

Za TV Slovenija pa je Šefic na vprašanje, zakaj se nadzoruje ljudi tudi na izstopu iz države, odgovoril, da zato, ker nadzorujejo »gibanje posameznih operativno zanimivih oseb, zato je pomembno, da jih morda prestrežemo tudi na izhodu iz države«. Ob tem je dodatno pojasnil, da Hrvaška še nima dostopa do schengenskega informacijskega sistema, zato morata potnike preverjati tako slovenska kot tudi hrvaška stran. Če pa bo do junija Hrvaška dobila dostop do sistema, bo nadzor potekal nekoliko lažje, je dejal.

»Eden od naših predlogov je bil, da bi vsaj tiste, ki živijo ob meji, ki so dnevni migranti ali imajo dnevne dovolilnice, izvzeli iz tega režima. V to zdaj skušamo prepričati EU,« je dodal Šefic.

Kljub neprijetnim zastojem na meji je Šefic opozoril, da so ukrepi vendarle potrebni, ob tem pa spomnil na petkov teroristični napad v Stockholmu.

Inšpektor Policijske uprave (PU) Novo mesto Bojan Tomc je za POP TV pojasnil, da so zaradi izredno dolgih čakalnih dob za prestop meje slovenski policisti v petek zvečer prenehali s preverjanjem vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno. Dodal je še, da tehnična oprema slovenskih policistov deluje odlično, hrvaška pa »nekoliko počasneje, kar malo podaljšuje čas čakanja«.

Zastoji že od včeraj

Sistematični nadzor potnikov na mejah je v veljavi od petka. Uveden je bil zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma ter drugih kriminalnih aktivnosti. Že v petek so ukrepi povzročili večurne zastoje na hrvaških mejnih prehodih in dolge kolone vozil.

Tudi Bassanese je v pismu hrvaški vladi opozoril na škodo, ki bi jo lahko utrpelo hrvaško gospodarstvo, ki je v veliki meri odvisno od turističnega prometa. Po njegovem prepričanju bosta namreč poostreni nadzor in večurno čakanje na mejah odvrnila turiste, ki na Hrvaško potujejo z osebnimi vozili. Prav ti so v poletni sezoni najštevilčnejši gostje hrvaških turističnih delavcev.

Negativni učinki se bodo po mnenju župana odrazili tudi na ostalih sektorjih, ne samo turističnem. Pri tem je izpostavil prevoznike, pa tudi učence in študente, ki dnevno potujejo v Italijo ali Slovenijo.

V pismu je pozval, naj hrvaška vlada in pristojna ministrstva v čim krajšem času rešijo problem, pri čemer je zahteval aktivno podporo hrvaškega premierja Plenkovića. »V nasprotnem bodo posledice čutili vsi, prvi pokazatelj pa bodo že prihajajoči velikonočni prazniki,« je pismo povzela Hina.

Miletić in Jakovčić pa od vlade zahtevata takojšnje ukrepe, da se bodo na vseh »ključnih« mejnih prehodih, prek katerih v Hrvaško pride 99 odstotkov turistov, zagotovili dodatne vire za hitrejšo obravnavo potnikov. Sicer bi bil lahko po oceni hrvaških politikov ogrožen že turistični promet v času bližajočih velikonočnih praznikov.

Čakalne dobe se krajšajo

V poznem popoldanskem času so se zastoji na najbolj obremenjenih cestah v smeri meje skrajšali. Na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški je bila okoli 17.30 kolona čakajočih vozil dolga le še 300 metrov, medtem ko je bila v dopoldanskih urah dolga več kilometrov. Zastoji so še vedno tudi na cestah Strunjan-Lucija in Seča-mejni prehod Sečovlje.

Nekaj zaprtih cest

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi prometne nesreče zaprta cesta Škofja Loka-Železniki, med Bukovico in Veštrom.

Pnevmatika na vozišču ovira promet na štajerski avtocesti pred predorom Podmilj v smeri Maribora.

Do 21. ure bo zaradi prireditve zaprta cesta Brežice-Mokrice, v Prilipah.

V Ljubljani na širšem območju športnega centra Stožice pričakujejo do 23. ure povečan promet, na Vojkovi cesti je spremenjena prometna ureditev.

Do nedelje zvečer bosta zaradi del zaprti cesta Godovič-Črni Vrh, v Godoviču in cesta Vrhnika-Podpeč.

Še vedno je treba čakati

Na mejnem prehodu Obrežje po podatkih policije čakajo osebna in tovorna vozila za izstop iz države eno uro, avtobusi tri ure, za vstop čakajo osebna vozila 40 minut, avtobusi in tovorna vozila pa 2 uri.

Na mejnem prehodu Slovenska vas čakajo vsa vozila za izstop 30 minut, na mejnem prehodu Metlika čakajo vsa vozila za izstop 30 minut, na mejnem prehodu Rigonce čakajo vsa vozila za izstop in vstop 30 minut, na mejnem prehodu Sečovlje čakajo vsa vozila za vstop 30 minut, na mejnem prehodu Gruškovje čakajo osebna vozila za izstop 30 minut, na mejnem prehodi Zavrč čakajo vsa vozila za izstop eno uro, na mejnem prehodu Ormož čakajo vsa vozila za izstop 30 minut, na mejnem prehodu Petišovci čakajo osebna in tovorna vozila za izstop 40 minut.