V Ljubljani shod proti rasizmu in fašizmu

Okoli tisoč ljudi, ki se je udeležilo današnjega shoda, je zahtevalo spremembo politike do beguncev in odpiranje mej.
Objavljeno
19. marec 2016 13.50
Demonstracije proti nestrpnosti in ksenofobiji
Mo. B., STA, Ma. F.
Mo. B., STA, Ma. F.

Ljubljana – V središču Ljubljane se je popoldan zbralo okoli tisoč ljudi, ki so na protifašističnem in protirasističnem shodu pozivali k odprtju mej za begunce. Izrazili so tudi nasprotovanje nedavnemu dogovoru med EU in Turčijo glede begunske krize in opozorili, da ne smemo dopustiti ponovitev mračnih obdobij iz zgodovine, piše STA.

Shod, ki so se ga udeležili tudi nekateri begunci v Sloveniji in prosilci za azil, se je ob 16. uri pričel na Kongresnem trgu, protestniki pa so nato odšli še pred predstavništvo Evropske komisije, zborovanje pa zaključili pred državnim zborom.

Demonstranti so zahtevali umik vojske in žice z meje, razveljavitev spremembe zakona o obrambi, ki daje vojski policijska pooblastila, umik slovenskih policistov iz Makedonije ter uveljavitev politike sprejemanja beguncev in njihovega vključevanja v družbo. Želijo tudi prekinitev vračanja prebežnikov, ki jih prestrežejo Natove ladje, v Turčijo, legalizacijo delovne migracije iz tretjih držav in ukinitev njene diskriminacije, aktivno nasprotovanje t. i. zasilni zavori, promoviranje politike mirnega razreševanja sporov in umik vojske iz vojnih območij po svetu ter konkretne vzpodbude za gojenje večkulturnosti.

Protestniki so na shod prišli s transparenti z napisi »Stop war in Syria«, »Odprimo meje«, »Dekolonizirajmo Evropo«, »Stop sistemski diskriminaciji«, »Domoljubje? Kaj pa človekoljubje?«. Večkrat so glasno skandirali gesla Say it loud, say it clear, refugees are welcome here (na glas in jasno povejmo, da so begunci tukaj dobrodošli); No border, no nation, stop the deportation (Ni meja, ni nacij, ustavimo izgon).

Zbrane je med drugim nagovoril tudi poslanec ZL Matjaž Hanžek, ki je opozoril, da krivde za vzpon rasizma in fašizma ne nosi samo politika, pač pa tudi molčeča večina. »Ne bomo dopustili, da se zgodovina ponovi,« je pozval.

Med udeleženci shoda je bilo opaziti tudi nekatere znane Slovence, med drugim nekdanjega predsednika države Milana Kučana, poslanca ZL Luko Mesca, člana TRS in sindikalista Branimirja Štruklja, glasbenika N'Toka, gejevskega aktivista Mitjo Blažiča in psihologinjo Gabi Vogrinčič.

Podobni shodi so se danes odvili v več državah po svetu, kjer so demonstrirali proti rasizmu in v podporo beguncem.

Današnjo demonstracijo so podprle številne organizacije pa tudi posamezniki. Organizatorji, shod je organizirala koalicija civilne družbe Aktivni državljan, so nanjo vabili, ker da sta vlada Mira Cerarja ter »populistična desnica« iz steklenice spustili duh rasizma, ksenofobije in fašizma, kar ogroža vsakega svobodoljubnega posameznika.