Popovič bi več služil s športno infrastrukturo

Zavod za šport Koper: So objekti za domače športne klube ali za športni turizem?

Objavljeno
09. december 2013 23.45
Botris Šuligoj, Koper
Botris Šuligoj, Koper
Koper – Ali koprski zavod za šport ne bi mogel zaslužiti več z vsemi svojimi športnimi objekti in igrišči? To vprašanje si je postavil župan Boris Popovič in poslal v občinski javni zavod svojega svetovalca Ljubišo Mihajloviča, da tam opravi izredni notranji nadzor. S tem je dvignil precej prahu v športnih krogih

Koprski zavod za šport že približno deset let vodi Brane Florjanič. V njem je zaposlenih 22 delavcev (poleg njih še šest v dvorani Bonifika), med katerimi je polovico vzdrževalcev, ki skrbijo za občinsko športno infrastrukturo. Občinski proračun za njegovo delovanje letos namenja 1,06 milijona evrov, zavod pa s trženjem zasluži še približno 160.000 evrov. Kljub temu vodstvo zavoda ves čas opozarja, da za normalno poslovanje in vzdrževanje vse športne infrastrukture potrebuje najmanj še dodatnih 200.000 evrov. Boris Popovič pa meni, da bi do tega denarja lahko prišli tudi z bolj poslovnim obnašanjem in z racionalnejšim delom.

Župan je hotel dobiti mnenje nekoga, ki mu zaupa

»Ne gre za inšpekcijski nadzor. Župan je hotel le dobiti mnenje nekoga, ki mu zaupa in ki ni iz zavoda, kaj bi bilo mogoče še narediti, da bi izboljšali in nadgradili poslovanje. Meni, da bi se morali obnašati bolj podjetniško,« je dejal Ljubiša Mihajlovič, ki je očitno postal županov svetovalec za posebne naloge. Pravi, da župan prejema veliko pripomb predstavnikov društev, ki z marsičem niso zadovoljni, imajo ideje in z njimi ne morejo prodreti. »Županu bom moral po pregledu pripraviti poročilo, kako in kje bi bilo mogoče privarčevati. Marsikje so stroški vzdrževanja zelo visoki (denimo v bazenu Žusterna zaradi ogrevanja), drugje bi bilo mogoče z drugačno kadrovsko organiziranostjo doseči napredek, z razporejanjem časa za oddajo naših igrišč in objektov. Čakam še zadnja navodila, kaj župan še pričakuje od tega poročila,« je povedal Mihajlovič.

Za komentar smo klicali Braneta Florijaniča, da bi nam pojasnil, kako je sprejel to županovo odločitev, ki kaže precej nezaupanja v njegovo delo, vendar se na naše klice ni odzval. Nekateri drugi uslužbenci so nam povedali, da je vodenje Zavoda za šport na prvi pogled morda zelo enostavno, ko pa se soočiš z vsemi interesi in problemi, ni več tako. »Če bi bolj oddajali igrišča in dvorane za denar, bi gotovo trpeli domači športni klubi, ki bi jih izrinili iz najbolj privlačnih časovnih terminov. Poleg tega se je s hotelirji težko dogovoriti, saj vsi pričakujejo, da bi lahko igrišča najeli skoraj zastonj, a to stane,« nam je povedal naš vir, ki ni hotel biti imenovan.

»Ne bodo ga odstranili«

Drugi vir pa pravi, da Florjaniča ne bodo odstavili z njegove funkcije, da ne bi postal preveč obremenilna priča v kazenski ovadbi proti občinski upravi zaradi suma zlorabe v primeru investicij v prenovo koprskega nogometnega stadiona.