Popovič: Posel z Istrabenzom je ugoden

Koprska občina kupuje sedež holdinga Istrabenz, ker je poceni.

Objavljeno
26. februar 2017 20.56
bsa/Istrabenz
Suzana Kos
Suzana Kos
Koper – Župan Boris Popovič je prepričan o svoji viziji. Po nakupu kaštela Glem, ki ga je občinski svet naknadno podprl prejšnji teden, del opozicije pa je ta posel prijavil na računsko sodišče, zdaj javni denar še naprej vlaga v nepremičnine. Tokrat v 750 kvadratnih metrov upravne stavbe Istrabenza, kjer je tudi sedež holdinga.

»Cena, ki jo bomo plačali za nekdanje pisarne Igorja Bavčarja, je 800.000 evrov. To pomeni, da Istrabenz prostore prodaja relativno ugodno, po dobrega tisočaka za kvadratni meter, dejansko pa so zaradi svoje lokacije vredni precej več, vsaj dvakrat več,« komentira najnovejšo nepremičninsko transakcijo koprski župan Boris Popovič.

V soboto smo razkrili, da bo prezadolžena holdinška družba v teh dneh končala prodajni postopek za nepremičnine, kjer je tudi njen sedež, in tako nadaljuje prodajo svojega premoženja. Nekdanje Bavčarjeve pisarne so prazne, saj se je sedanja uprava iz njih že izselila.

V nekdanjem samskem domu morda luksuzna stanovanja

Kupnino za nepremičnino v središču mesta s pogledom na morje bo sicer poravnal mestni javni stanovanjski sklad, župan pa pravi, da jo je vedno mogoče prodati tudi naprej. Po njegovih besedah naj bi se v Istrabenzove pisarne vselili uslužbenci stanovanjskega sklada in ne on sam, kot je mogoče slišati neuradno. Če bodo v pisarnah le tisti, ki se ukvarjajo s stanovanjsko problematiko v mestu, bodo imeli prostora za svoje delo gotovo veliko, na enega uslužbenca bi namreč prišlo kar po dobrih 50 kvadratnih metrov prostora, zato župan meni, da bi se jim lahko pridružila še kakšna mestna služba, na primer redarska. Stanovanjski sklad ima zdaj sedež v nekdanji Tomosovi stolpnici sredi Kopra, včasih namenjeni samskim tovarniškim delavcem iz nekdanjih jugoslovanskih republik, objekt je v lasti občine in župan o njem pravi, da bodo v njem nastala luksuzna stanovanja. Zaradi dobre statike najvišjega koprskega nebotičnika menda ne bodo rušili. Investitorja za projekt pa še ni.

Sedem let pisarne, sedem let zapora

Igor Bavčar, nekdanji prvi mož koprskega holdinga, ni želel komentirati prodaje upravne stavbe, kjer je imel pisarno sedem let in selitve sedeža družbe iz Kopra. Za enega od spornih poslov redkobesednega nekdanjega politika in menedžerja se sicer približuje zastaranje obtožnice iz zadeve Istrabenz. Gre za preprodajo 7,3-odstotnega deleža koprskega holdinga iz leta 2007, na podlagi katere ga je sodišče prve stopnje obsodilo na sedemletno zaporno kazen. Višje sodišče je za 11. april sklicalo narok v ponovnem odločanju o Bavčarjevi obsodbi v tej zadevi ter tudi obsodbi njegovega nekdanjega svetovalca za finance Kristjana Sušinskega ter nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega. Vsi trije so bili, skupaj z Boškom Šrotom, nekdanjim prvim možem Pivovarne Laško, že obsojeni, a je bila sodba (razen Šrotu) razveljavljena na vrhovnem sodišču. Zadeva bo zastarala 18. junija letos.