Popovič: Živeli smo kot v pravljici

Sklic ustanovne seje pred prazniki in napoved shoda pri Bržanu razumejo kot nasilje. Zelo verjetno se bodo pritožili na upravno sodišče.
Fotografija: Koper po Popoviču drvi iz idile v njeno nasprotje. Foto Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Koper po Popoviču drvi iz idile v njeno nasprotje. Foto Boris Šuligoj

Koper – Boris Popovič se nikakor ne sprijazni s tem, da je že bivši župan. Včeraj je povedal, da bo vztrajal pri ponovnem štetju glasov in ponovitvi volitev. Če mu občinski svet ne bo ugodil, se bo pritožil na upravno sodišče. Sejo mestnega sveta je sklical za petek, 21. decembra, ob 16. uri, v času, ko se začenjajo prazniki. Podporniki pa so za ta dan somišljenike pozvali na shod, ki naj bi pomagal k spremembi izida.

Boris Popovič in odvetnik Franci Matoz trdita, da je deset glasov, ki so jih na enem volišču pomotoma ali »pomotoma« pripisali Popoviču, dokaz, da so imeli prav. »Podobne napake bi lahko našli še na preostalih 80 voliščih, zato je 'v zraku' še 800 glasovnic. Pri tako majhni razliki je nujno ponovno štetje. Upam, da bo moj protikandidat to razumel in bo raje podprl ponovno štetje, kot bi županoval pod očitkom, da njegov mandat ni prepričljiv,« je dejal Popovič. »Če bom po ponovnem štetju zmagal jaz, bom takoj dal odstopno izjavo in zahteval ponovne volitve. Četudi bi bilo po ponovnem štetju 500 glasov v moj prid,« obljublja bivši župan in trdi, da je Koper 16 let živel v pravljici.

Dejal je tudi, da je za ponovne volitve, ker ne bi rad, da bi bil Koper tako razdeljen, kot pravijo, da je po volitvah, saj da tudi doslej ni bil in da je bil v Kopru 16 let mir: »Živeli smo kot v pravljici, razvijali smo se. Na ulici niti kričanja ne slišiš, kaj šele da bi kdo koga napadel. Policaja ne vidiš. Iz take idile iti v popolno nasprotje je povsem nepotrebno. Zato je treba ponoviti volitve.«

Aleš Bržan ni zmagal le s 17 glasovi prednosti, temveč je bil boljši od tekmeca v kar 52 volilnih enotah; Popovič je volitve dobil v 29. Toda Popovič pravi, da ta podatek že matematično ne more držati in da ga zato novinarji ne bi smeli uporabljati. Kar pa matematično in novinarsko ne drži.
 

Senčur oporeka Matozu


Franci Matoz je navedel večino od 16 kršitev, zaradi katerih so ugovarjali. Med najresnejšimi je bila odločitev občinske volilne komisije, ki je po njegovem popravila izid, ko je na enem od volišč ugotovila, da so v zapisnik zapisali napačno (večje) število glasov v prid Borisu Popoviču. »Prepričan sem, da občinska volilna komisija ne more popravljati izida, ker tega ugotavlja in razglasi volilni odbor na posameznem volišču. Če nastane napaka, tudi matematična, je to nepravilnost na volišču in mora zato ravnati v skladu z 99. členom zakona o lokalnih volitvah,« trdi Matoz. Toda predsednik OVK Miloš Senčur pravi, da vse le ni tako črno-belo, kot pojasnjuje Popovičev odvetnik, in da bo svoje argumente pojasnil na seji občinskega sveta, za katero je po mnenju več koprskih svetnikov Boris Popovič izbral povsem neprimeren datum.




Na naše vprašanje, zakaj sklicuje sejo s takšno zamudo in zakaj v prazničnem času, je Popovič odgovoril, da so pozni zaradi težav z ugotavljanjem izida in zaradi poznega poročila OVK. Kot je dejal, bi morala biti seja, če bi upoštevali skrajne roke, 25. decembra, in so jo raje sklicali štiri dni prej. Toda to je razlaga Borisa Popoviča. Miloš Senčur trdi, da bi morali ustanovno sejo sklicati najkasneje v desetih dneh po drugem krogu volitev. To pomeni 12. ali 17.decembra, če bi upoštevali razlago ministrstva za javno upravo, da se za sklic upošteva rok od izdanega poročila OVK.
 

Shod za spremembo volilnega izida


Način dosedanjega Popovičevega delovanja se kaže tudi v vabilu njegovim privržencem na shod, ki ga bodo očitno pripravili v času konstitutivne seje v Kopru. Že v torek zvečer je med Popovičevimi privrženci začelo krožiti naslednje sporočilo: »Lepo vabljen na shod 21. 12. ob 15. uri pred občino. Vem, da je zafrknjen termin zaradi službe, vendar je nujno, da pridemo v čim večjem številu. Mogoče lahko vplivamo na odločitev. Vsak, ki pride, lahko naredi razliko, zato pripeljite še prijatelje in sorodnike. Lep dan, Sandra.«

Takšna vabila, ki krožijo po Kopru, menda nimajo zveze s Popovičevo stranko.
Takšna vabila, ki krožijo po Kopru, menda nimajo zveze s Popovičevo stranko.


Boris Popovič nam je glede shoda odgovoril: »Stranka Koper je naš ni sklicala še nobenega shoda. So pa ljudje nezadovoljni in bi radi ponovili štetje, da bi prišli do poštenega izida volitev.«



»Takšen sklic ustanovne seje mestnega sveta, napoved shoda in sklic na petek popoldne, na začetku praznikov, je še eno nasilje, ki si ga je privoščilo dosedanje vodstvo občine Koper in zaradi katerega so se volivci uprli. Vse, ki bomo odločali o teh pomembnih vprašanjih, postavlja v večplastno stisko: stisko zaradi pomanjkanja časa pred prazniki, stisko zaradi napovedanega shoda Popovičevih privržencev, zaradi tega, ker bodo sejo zavlačevali in ustvarjali izredne razmere. Temu so se koprski volivci uprli. Nobenega razloga ni, da seje občinskega sveta ne bi mogli sklicati že nekaj dni prej, kot bodo to naredili v skoraj vseh slovenskih občinah,« nam je dejal svetnik iz Liste Aleša Bržana.
 

Popovič potrebuje 17 glasov


Medtem se občinski svetniki preštevajo in razpravljajo o tem, kako bodo potrjevali županov mandat na konstitutivni seji. Če bi zavrnili ugotovitveni sklep občinske volilne komisije o županu, bi to avtomatično pomenilo, da so potrebne še ene volitve za župana. Največ pozornosti javnosti bo usmerjene v dva člana stranke Oljka, kjer nam je predsednik Valter Krmac povedal, da dvoma o tem, kako bodo glasovali na ustanovni seji, v stranki ni, čeprav sta oba svetnika doslej podpirala Popoviča. Druga neznanka so trije predstavniki italijanske narodnosti, ki so bili po navadi doslej lojalni izvoljenemu županu, a zdaj sta menda vprašljiva dva glasova od treh. Če Borisu Popoviču v mestnem svetu ne bo uspelo, bo šel z Matozom na upravno sodišče.

Preberite še:

Komentarji: