Popovičeva čistka v mestni PR službi

Brez pojasnil Župan je odslovil tri predstavnice za odnose z javnostmi, Presl je nekaj dni prej odšel sam

Objavljeno
29. julij 2016 18.58
uho/popovic
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Koprski župan Boris Popovič je nepričakovano odstavil vse tri piarovke, ki so bile jedro občinske službe za odnose z javnostmi, že teden pred tem pa je iz koprskega PR sam odšel David Presl. Župan razlogov za svojo odločitev ni pojasnil niti ni povedal, kdo in kako bo v prihodnje vodil to zahtevno službo v okviru njegovega kabineta.

Županovo dejanje je presenetilo in odjeknilo v koprski javnosti iz najmanj dveh razlogov. Prvi je ta, da so piarovke Mojca Beljan, Andreja Čmaj Fakin in Marina Jelen ter David Presl sloveli kot lojalni in delavni člani ožjega županovega urada, ki so sledili številnim njegovim sodnim procesom, pisali v občinsko glasilo MOK, na spletni portal eKoper, odgovarjali na vprašanja novinarjev... Pri svojem delu so se znašli tudi na sodiščih, ker so dosledno sledili nekaterim županovim zahtevam; kot denimo Andreja Čmaj Fakin in Marina Jelen, ki sta v sodnem postopku zaradi domnevne razžalitve županovega nasprotnika Viktorja Markežiča v članku o protestih v okviru protestnega gibanja »Gotov.si«, ki je bil objavljen v občinskem glasilu, Čmaj Fakinova pa še zaradi zapleta s koprsko tožilko Janjo Hvala.

Drugi razlog, da gre za presenetljivo odločitev, so pogosto izražena stališča župana, da je v svojih štirih mandatih zamenjal sorazmerno malo sodelavcev. Tokrat gre očitno za čistko, saj je malo verjetno, da bi za vse tri piarovke na enkrat ugotovil, da tako slabo opravljajo svoje delo, da jih je treba odsloviti.

Ostale brez pooblastil

Razrešene predstavnice za stike z javnostjo na naša vprašanja niso hotele odgovarjati in pri tem prosile za razumevanje. Župan jim je tudi uradno odvzel pooblastila in v službo zaposlil študtentke, za katere je skrb prevzel Popovičev svetovalec Marko Vidnjevič, zadolžen za družbene dejavnosti. V službi za odnose z javnostmi je kot županov svetovalec zaposlen tudi Sebastjan Jeretič, a se na naš klic ni odzval. Po neuradnih informacijah je na dopustu. Ko smo ga pred meseci vprašali, zakaj njegovega imena ni več zaslediti pri člankih in komentarjih na občinskem portalu in v občinskem glasilu, je dejal, da je zadolžen za posebne naloge, ki jih opravlja predvsem v Ljubljani.

Prejšnje dni nam iz koprske službe za odnose z javnostmi niso odgovorili na vprašanja v zvezi z odnosom občine do Luke, na naša vprašanja glede dogajanja v PR službi pa nam je včeraj preko tajništva skopo in v svojem značilnem slogu pisno odgovoril župan. Zahvalil se je za pohvalno ugotovitev o njegovih bivših piarovcih in pojasnil, da nam bo odgovoril na naše »cenjeno« vprašanje čim bo lahko v naslednjem tednu, ker je bil včeraj službeno odsoten. Poleg tega je zagotovil, da bo za vsa vprašanja in informacije še naprej na voljo kot dosedanjih 14 let.

Novi medijski center

Neuradni vir z občinske uprave, ki upošteva navodila, da informacije lahko daje samo župan, je potrdil, da si je Popovič želel osvežitve, da ni bil vedno zadovoljen z učinkovitostjo piar službe ter da si želi prevetritve in ustanovitve novega medijskega centra v občinski upravi, za katerega menda že preverjajo kadre. Proučujejo možnost, da bi nekatere od treh razrešenih piarovk prezaposlili v drugih občinskih službah, pri čemer bo imel zadnjo besedo župan. Ena bi se morda lahko tudi predčasno upokojila. Kdo bi lahko zadovoljil piarovske ambicije župana Popoviča in prevzel vodenje občinskega medijskega centra, za zdaj ni znano.