Odpoklic Balažica je po poročilu KPK domnevno sporen

Nekdanji veleposlanik: Bratuškova in Erjavec sta kršila pravico javnosti do obveščenosti in prikrivala dejstva.

Objavljeno
12. januar 2016 14.34
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana − Nekdanji veleposlanik Milan Balažic je danes zatrdil, da zaključne ugotovitve protikorupcijske komisije (KPK) o okoliščinah njegovega odpoklica nakazujejo, da sta tako nekdanja premierka Alenka Bratušek kot zunanji minister Karl Erjavec prikrivala dejstva in zavajala javnost. KPK sicer znakov korupcije v tem primeru ni ugotovila.

Balažic je bil leta 2014 odpoklican z mesta veleposlanika v Avstraliji in je ostal brez zaposlitve na zunanjem ministrstvu, potem ko je povzročil veliko razburjenje zaradi stikov z obsojenim pedofilom Nicholasom Omanom. Balažic sicer trdi, da se je z Omanom sestajal po nalogu slovenskega političnega vrha.

Balažic pa je danes medijem predstavil poročilo o okoliščinah odpoklica, ki ga je prejel od KPK. Komisija je poročilo osnovala na dokumentih, ki jih je pridobila od Balažica, zunanjega in notranjega ministrstva, opravila pa je tudi pogovore z Bratuškovo, Erjavcem, Igorjem Lukšičem, dvema uslužbencema MZZ in uslužbencem kabineta Bratuškove.

KPK korupcije v tem primeru ni ugotovila, je pa po besedah Balažica ocenila, da okoliščine odpoklica odpirajo vprašanja, kaj naj bi bil dejanski povod odpoklica, kar podaja sum tudi glede njegove upravičenosti in zakonitosti.

KPK: Korespondenca med Balažicem in vlado glede Omana obstajala

Bratuškova in Erjavec sta trdila, da Balažic ni dobival navodil glede komunikacije z Omanom. A KPK je ugotovila, da je »obstajala e-korespondenca tudi med Balažicem in uslužbencem kabineta Bratuškove glede Omanovega darila Sloveniji kot tudi glede investicij v Sloveniji«. Balažic trdi, da je bil Oman pripravljen Sloveniji podariti zemljišče v srbski entiteti BiH Republiki srbski, kjer se domnevno nahaja nafta. V zameno je hotel dobiti slovenski potni list zase, za hčerko in sina ter možnost občasnega prebivanja v Sloveniji.

Nekdanja premierka in zunanji minister sta po besedah Balažica še julija 2014 zanikala, da sta vedela za tako imenovani primer Tajna diplomacija. A KPK ugotavlja, da je bil »kabinet predsednice vlade seznanjen z nekaterimi aktivnostmi Balažica glede Omanove ponudbe že v letu 2013, minister za zunanje zadeve pa je bil o zadevi seznanjen kasneje, v letu 2014«.

Bratuškova je sicer medijem tudi danes ponovila, da za zadevo ni vedela, poleg tega pa o kakem poročilu KPK v zadevi Balažic ne ve nič. Povedala je, da je bila pred letom in pol na razgovoru na KPK, kjer je povedala »dejstva, da nikakršnih navodil Balažic ni dobil«. »To pa je vse, kar jaz o tem postopku vem,« je še dejala in menila, da poskuša Balažic zdaj zgolj iskati medijsko pozornost.

KPK se je sicer po Balažičevih besedah spotaknila tudi ob dejstvo, da v obrazložitvi predloga njegovega odpoklica ni bilo omenjeno njegovo dogovarjanje z Omanom brez navodil vlade ali zunanjega ministra. KPK je ugotovila tudi, da je MZZ ob pripravi predloga odpoklica vedelo, da se je in zakaj naj bi se Balažic sestal z Omanom, a je v obrazložitvi navedlo le, da je Balažic z Omanom, prosilcem za potni list, ravnal zunaj običajnega postopanja z ostalimi prosilci, ki zaprosijo za izdajo potnega lista.

Ravnanje Bratuškove in Erjavca poseglo v pravico javnosti do obveščenosti

KPK je zato po besedah Balažica sklenila, da je ravnanje Bratuškove in Erjavca poseglo v pravico javnosti do obveščenosti.

Nekdanji veleposlanik še trdi, da je Erjavec s pritiski dosegel, da se na seji odbora DZ za zunanje zadeve ni razpravljalo o njegovem odpoklicu, na kar je menda namignila tudi KPK. S tem naj bi primer Erjavec prikrival pred OZP.

Iz teh ugotovitev po trditvah Balažica izhaja, da sta Bratuškova in Erjavec kršila pravico javnosti do obveščenosti, prikrivala dejstva in zavajala javnost, Erjavec pa tudi DZ. A KPK znakov korupcije v vsej zadevi ni ugotovila.

Kljub temu je Balažic danes zahteval, naj Erjavec odstopi z mesta zunanjega ministra oziroma naj to od njega zahteva premier Miro Cerar. Pri tem je izrekel podporo interpelaciji, ki sta jo proti Erjavcu vložili opozicijski SDS in NSi. Prav tako pričakuje, da bo Bratuškova odstopila s položaja poslanke. Napovedal je še vložitev kazenske ovadbe.