Porod je najlepši dogodek, če poteka brez zapletov

Porodnišnica Ljubljana zaradi okvar nujno potrebuje eno ali dve novi napravi CTG, zato so zagnali akcijo zbiranja sredstev.

Objavljeno
09. januar 2015 15.21
Porodnisnica Ljubljana Ljubljana 8.1.2015
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Pomagati novemu bitju na svet je gotovo eden lepših poklicev. Če porod poteka brez zapletov ter sta mamica in novorojenček zdrava, je na koncu srečno tudi porodnišnično osebje, ki pri tem pomaga. Zadnje čase pa so v Porodnišnici Ljubljana zaskrbljeni. Naprave CTG se kvarijo. Ker ne morejo računati na zdravstveno blagajno, prosijo ljudi, naj jim pomagajo zbrati denar za nakup vsaj dveh novih.

V Ljubljani, na Šlajmerjevi ulici 4, so pred 27 leti ponosno odprli novo porodnišnico. Po takratnih merilih sodobno opremljena stavba je pospremila v življenje že na tisoče in tisoče malih Slovencev. »Leta 2014 smo imeli v naši porodnišnici 6158 porodov, med njimi se je rodilo tudi 180 parov dvojčkov, v treh primerih pa smo se razveselili celo trojčkov,« je ponosno povedala Anita Prelec, glavna babica v Porodnišnici Ljubljana. »Pri nas rojevajo zdrave mame, iz vse Slovenije pa v Ljubljano prihajajo rizične nosečnice. Kar 80 odstotkov teh rodi v našem porodnem bloku. Pri njih je še zlasti pomembno, da lahko med porodom kontinuirano spremljamo stanje ploda in tudi aktivnost maternice, se pravi pogostost popadkov.«

Aparati CTG, ki so jih pred 30 leti začeli nameščati ob porodnih posteljah, so spremljali le osnovne funkcije, novejši pa so z razvojem pridobili še dodatne. Prelčeva: »Z novejšimi lahko ves čas spremljamo tudi krvni tlak porodnice, EKG otroka, prisotnost kisika v krvi, kar je zelo pomembno prav pri rizičnih nosečnicah pa tudi pri vseh tistih, ki se odločajo za epiduralno analgezijo ali ultivo, ter seveda pri tistih, kjer plod ni v idealni kondiciji. Naprava je nujna tudi pri starejših porodnicah, ki jih je vse več. Ti aparati tudi osebju zelo olajšajo delo, saj smo kadrovsko zelo oslabljeni in nikakor ne moremo vsaki porodnici zagotoviti svoje babice. Ponavadi ena skrbi vsaj za dve. V naši porodnišnici imamo 13 postelj, mimogrede, nekaj je starih že 40 let, in idealno bi bilo, da bi ob vsaki imeli svojo napravo CTG.«

Izrabljene naprave

Na takšno »razkošje« si ne upajo niti pomisliti, čeprav so to osnovne naprave, ki zagotavljajo varnost poroda, nikakor ne kakšen nadstandard. »Porod je eno najtežjih, hkrati pa najbolj srčnih in ljubečih potovanj v življenju, a na tej poti se lahko pojavi veliko ovir in varnost je hitro ogrožena. Čeprav je strokovno znanje predanih babic in zdravnikov porodničarjev, ki nosečnicam, porodnicam in njihovim še nerojenim otrokom ves čas stojijo ob strani, neprecenljivo, pogosto potrebujejo pomoč sodobnih medicinskih naprav, še zlasti takrat, ko ne gre vse gladko,« je poudarila tudi doc. dr. Nataša Tul Mandić, predstojnica Porodnišnice Ljubljana in predsednica Ultrazvočnega društva Ljubljana.

V tem trenutku imajo na voljo vsega skupaj sedem aparatov CTG, štirje so se jim konec leta pokvarili, a vrag je v tem, da se bo prav letos izteklo obdobje, ko proizvajalec še zagotavlja servis in rezervne dele zanje. »Po marketinški logiki bi lahko rekli, da so ti aparati že izrabljeni. V vseh teh letih nam je sicer uspelo zagotoviti tri nove za sprejemno triažno ambulanto, kjer na leto opravijo po 15.000 pregledov in posnamejo prav toliko CTG-jev, zelo pa nas skrbi teh sedem naprav. Neprestano so v uporabi. Upoštevati morate, da se pri nas v povprečju rodi 18 otrok na dan, v bolj živahnih dneh pa tudi več kot 25, pri večini porodnic pa mora biti naprava CTG zraven nepretrgoma, ves čas poroda. Ne vem, kako se bomo organizirali, če se še katera pokvari. Nekdo nam je očital, zakaj jih ne damo popraviti. Saj jih damo, ampak vsako popravilo traja, ni poceni, mi pa smo tisti čas brez naprave,« je zaskrbljeno razlagala glavna babica.

Ni jih v načrtu nabav

Predstojnica porodnišnice je Prelčevo dopolnila: »Gotovo se tudi zato, ker jih imamo premalo, še bolj kvarijo. Praktično 24 ur na dan so priključene, pa še iz sobe v sobo jih moramo vlačiti. Z napravami CTG delamo zelo skrbno, jih vzdržujemo in čistimo, a se zaradi pogoste uporabe pač obrabijo. Nove pa so drage in jih žal ni v načrtu nabav iz rednih sredstev. Ob štirih okvarjenih in pri toliko porodih bi nujno, ampak res nujno, potrebovali vsaj eno ali dve novi. Vem, da bo kdo rekel, naj za to poskrbi zdravstvena zavarovalnica. Mi te potrebe vsako leto vnesemo v letni načrt, a kaj, ko je treba določiti prioritete. Potrebe so vedno večje od možnosti. Tako pač je. Če se bomo ukvarjali s politiko, s tem, kdo bi moral zagotoviti denar in komu ga vzeti, ne bomo prišli nikamor in ničesar rešili. Mi naprave potrebujemo zdaj!«

In koliko stane takšna naprava? »Cene se gibajo od približno 10.000 evrov navzgor, če bi nam uspelo zbrati 50.000 evrov, pa bi stare in nove naprave lahko celo povezali na skupni monitor v nadzorni sobi. Glavna babica bi tako lahko spremljala več porodov hkrati in po potrebi hitro ukrepala. To bi bilo idealno in tudi izvedljivo. Smo se že pozanimali,« je povedala doc. dr. Nataša Tul Mandić.

Na pol poti

Ideja za akcijo zbiranja sredstev za nakup naprav CTG pa se ni rodila v ljubljanski porodnišnici, ampak v podjetju Pfizer. »Nekaj žensk, zaposlenih v tem podjetju, ki so rodile pri nas in na lastni koži doživele našo stisko z napravami, se je odločilo, da nam bodo pomagale. Še pred prazniki so družno stopile do Božička, svojega direktorja, in ga seznanile z zamislijo. Podjetje se je odločilo prispevati 4500 evrov, tako da smo skoraj že na pol poti za nakup ene naprave. Prav zato smo se v Ultrazvočnem društvu Ljubljana odločili, da se ne bomo ustavili pri tem, zato prosimo vse dobrosrčne ljudi, naj se pridružijo akciji zbiranja sredstev, da bomo s skupnimi močmi mamicam lahko podarili najlepše darilo, varen porod in zdravega novorojenčka. Veseli bomo vsakega prispevka, tako od posameznikov kot od podjetij. Noben problem nam ne bo na napravo napisati ime donatorja oziroma ustanove, če bo zmogla prispevati večji znesek. Nekaj podobnega smo že naredili. Ene od porodnih sob se je že kar prijelo ime Mercatorjeva, ker jo je to podjetje kompletno na novo opremilo. Zgodilo se je že, da so nas porodnice vprašale, ali je Mercatorjeva soba prosta. Veste, tovrstne donacije tudi v svetu, v državah, kjer imajo zdravstveni sistem precej bolje razvit kot v Sloveniji, niso nič nenavadnega, kot tudi ne zbiranje denarja za medicinske naprave,« je poudarila Tul Mandićeva.

Čeprav se osebje v Porodnišnici Ljubljana, ki je nacionalnega pomena, zelo trudi, da porodnice ne bi opazile pomanjkanja naprav, se te počutijo precej bolj varno, če jih med porodom priključijo na CTG. »Težko se je opravičevati, ko moramo kakšno odklopiti, ker jo v tistem trenutku precej bolj potrebujemo v sosednji porodni sobi,« je potarnala Anita Prelec. »Za potek poroda gotovo ni dobro, če ženska dobi občutek, da je za kaj prikrajšana. Doslej se je, na srečo, vse dobro izteklo. Niti pomisliti si ne upamo na kaj drugega.«