Portoroška turistična improvizacija

Istrabenz Turizem odpušča, s prenovo hotela Slovenija zamujajo poldrugi mesec.

Objavljeno
12. november 2015 09.52
Hotel Slovenija sredi Portoroža
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – »Menimo, da bo zaradi premalo natakarjev in kuharjev za letošnje novoletne praznike v nekaterih portoroških hotelih ena sama velika improvizacija,« je razmere v portoroškem hotelirstvu opisala izvršna sekretarka sindikata turizma in gostinstva iz KS 90 Irena Valenti. Istrabenz Turizem zamuja z začetkom prenove hotela Slovenija, hkrati pa odpušča 19 redno zaposlenih.

Čeprav se portoroški turizem hvali z eno najuspešnejših turističnih sezon, odpuščanja zaposlenih tega ne potrjujejo. Istrabenz Turizem že najmanj dve leti napoveduje in pripravlja več kot nujno prenovo osrednjega portoroškega štirizvezdičnega hotela Slovenija. Ta bi se morala začeti 1. novembra, zato so se najemniki treh lokalov (od osmih) sredi Portoroža že izselili. Le teden pred predvidenim začetkom prenove pa je uprava najemnike obvestila, da lahko še 20 dni poslujejo. Na naše vprašanje, kako je z zamudo in investicijo v prenovo osrednjega portoroškega hotela, so bili v Istrabenz Turizmu nadvse skopi z odgovori. Izvršni direktor za trženje in prodajo Janez Jager nam je odgovoril, da bodo prenovo začeli novembra, več pa bodo za javnost povedali v bližnji prihodnosti, češ da jim to narekujejo pravila, ki zahtevajo enakopravno obravnavo vseh delničarjev njihovega lastnika (Istrabenz, d. d.).

Še en petzvezdični hotel

Od najemnikov poslovnih lokalov, ki za kvadratni meter plačujejo po 35 evrov na mesec, smo lahko izvedeli, da so nezadovoljni zaradi nejasnih informacij o tem, kako bo s prenovo. Zdaj vedo, da se morajo izseliti najkasneje 20. novembra. Nekateri so poslovanje že preselili v druge poslovne prostore, trafika bo začasno namestila kiosk pred hotel.

V njem bodo temeljito prenovili vse sobe (tako da bodo celo zmanjšali število sob za približno 20), temeljito bodo obnovili vse bazene iz bližnjega hotela Riviera, bolje povezali oba hotela in hotel Slovenijo spremenili v še en petzvezdični hotel. Za vse to bodo namenili več kot deset milijonov evrov. Hitrost prenove pa je po neuradnih virih odvisna od lastnika Istrabenza, ker ta še ni zagotovil obljubljenega deleža za konec finančne konstrukcije. Predsednik uprave Istrabenza Andrej Laznik v zvezi s tem ni odgovoril na naša vprašanja.

Po podatkih, ki smo jih dobili na sindikatu turizma in gostinstva, bodo v Istrabenz Turizmu zaradi prenove prisiljeni do sredine maja zapreti dva hotela. Tolikšno zaprtje bo vplivalo na poslovne rezultate, zaradi katerih so menda prisiljeni letos odpustiti deset sobaric in čistilk, dve nadzornici čistilk, dva natakarja in enega pomočnika v kuhinji, januarja prihodnje leto pa še štiri delavce v velnesu. Ker gre za manj kot 30 zaposlenih, jim v Istrabenz Turizmu ni treba pripraviti programa presežnih delavcev. Toda izvršna sekretarka sindikata Irena Valenti na podlagi vrste podatkov, med drugim tudi iz tega, da so že poleti delo oddajali zunanjim izvajalcem in na ta način preprečevali stalno zaposlenim nabiranje presežka opravljenih ur, ki bi jih lahko zaposleni koristili pozimi, zatrjuje, da gre za načrtno postopno odpuščanje manjših skupin zaposlenih in vse več oddajanja del zunanjim izvajalcem.

Le pet natakarjev za decembrske praznike

»Na takšen scenarij so se v Istrabenz Turizmu pripravljali že dalj časa in gre za isti sistem, ki so ga pred časom začeli v Sava Turizmu. Problem je ta, da zunanji izvajalci zaposlujejo premalo usposobljene in manj kakovostne delavce, ki slabše opravljajo storitve, so brez ustreznih kvalifikacij in zaradi tega tudi manj plačani. Pogosto je to delovna sila z agencij in iz tujine, ki ne izpolnjujejo vseh zahtevanih pogojev. Naše pismo vladi, na katero so se odzvali predvsem mediji, pa opozarja ravno na dolgoročno uničevanje temeljev kakovosti ponudbe. Verjetno bodo predstavniki vlade kmalu slišali od inšpektorjev za vse več kršitev, saj takšen način poslovanja nujno pripelje do razlik med deklarirano kakovostjo in cenami ter dejansko ravnijo opravljenih storitev, kar škoduje vsem v turistični verigi. Zato je takšna praksa stvar vseh v državi in nikakor ne samo stvar zasebnih lastnikov, ki očitno zasledujejo zelo ozke interese. S takšnim sistemom zaposlovanja sezoncev in prekarcev dosežejo predvsem to, da odhajajo iz Slovenije dobri in mlajši kadri,« je povedala Irena Valenti, ki se je vprašala, kako bo pet redno zaposlenih natakarjev v Metropolu lahko dostojno postreglo vse goste v Metropolovih hotelih med decembrskimi prazniki, na primer.

Istrabenz Turizem: Običajno zunajsezonsko znižanje

Izvršni direktor za trženje in prodajo Janez Jager je glede zmanjševanja zaposlenih odgovoril, da gre za običajno zunajsezonsko zmanjšanje števila zaposlenih s približno 500 na 400. »V številu redno zaposlenih (okrog 400) ni značilnih razlik,« pravi Jager in očita medijem, da gre pri vsem le za objavo špekulacij, s katerimi poskušajo pritegniti pozornost javnosti.