Portoroški Kanela bar izgublja najemnika

»Kot pri Spiaggi si tudi pri Kanela baru ne moremo dovoliti, da ne bi terjali dolga,« je povedal Barrile.

Objavljeno
24. januar 2014 13.22
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – »Kanela je tudi sredozemska roža, Kanela bar pa je roža Portoroža. Imam jo rad zaradi dobre muzike in ker ima dušo. Brez Kanele Portorož ne bo isti,« nam je včeraj povedal nekdanji prometni minister Patrick Vlačič, ki je z ansamblom Heaven X večkrat nastopil na odru lokala, ki mu grozi, da bo po 22 letih izgubil najemnika.

Sodišče je v sredo obravnavalo pravdo, s katero bi komunalno podjetje Okolje Piran rado formalno brez razloga po 22 letih prekinilo najemno pogodbo z Draganom Sojičem za lokal na portoroški plaži. Vse kaže, da bo lahko v kratkem izdalo sklep, s katerim bo ugodilo Okolju, saj se najemnik ne more kaj veliko braniti, ker ima lastnik pravico razdreti pogodbo brez razloga. Okolje v tem primeru zastopa odvetniška pisarna Francija Matoza.

Hrup in glasba motita najemnike bližnjih lokalov

Predsednik uprave Okolja Darij Barrile nam je pojasnil, da imajo ločeno od te pravde tudi postopek izvršbe, ker naj bi jim podnajemnik dolgoval več kot 30.000 evrov neplačane najemnine. Okolje je ravno včeraj doseglo izpraznitev in prevzem v posest sosednjega lokala Spiaggia, katerega lastnika Sead in Zdravka Ćehajić sta Okolju dolgovala več kot 100.000 evrov neporavnanih najemnin.

»Kot pri Spiaggi si tudi pri Kanela baru ne moremo dovoliti, da ne bi terjali dolga, sicer bi lahko bili v upravi tudi kazensko odgovorni,« je povedal Barrile in dodal, da neplačilo najemnine ni edini vzrok, zaradi katerega bi prekinili pogodbo s Sojičem. Drugi vzrok sta hrup in glasba, ki naj bi motila najemnike bližnjih lokalov. Dodal je še, da se bo Sojič verjetno pritožil na prvostopenjsko odločbo in da bo po pravnomočnosti sodbe še enoletni odpovedni rok. »Ampak druge rešitve nimamo,« je dejal Barrile, ki se zaveda, da bo poteza sprožila hude odzive med številnimi podporniki tega lokala.

Največji spor je prav najemnina za sanitarije

Dragan Sojič se zaveda resnosti grožnje. Na leto bi moral plačati 21.000 evrov najemnine za lokal, vendar plačuje nekaj tisočakov manj, ker mu računajo tudi sanitarije, ki jih je uredil sam in jih uporabljajo tudi tisti, ki niso gostje lokala. Največji spor je prav najemnina za te sanitarije, pravi Sojič. Njegova žena Saša pa dodaja, da ima lokal koncerte samo ob petkih in občasno ob sobotah, in to samo do ene ure zjutraj.

V Kaneli so nastopali izvajalci, kot so Jan Plestenjak, Janez Benčnina Benč, Pero Lovšin, Jazzclub Gajo Quartet, Alenka Godec, Drago Mislej Mef, Kameleoni, Parni Valjak, brat Micka Jaggerja Chris Jagger, Slavko Ivančič ... Prav ta zadnji je tudi kot predsednik krajevne skupnosti dejal, da je Kanela kultni lokal in da je dobra za kraj tudi zato, da ne bi prodajali samo čevapčičev in turbofolk glasbe. »Če Dragan in v Okolju ne bi bili tako trmasti in bi se bili pripravljeni pogoditi, bi glasbeniki prav radi pripravili velik dobrodelni koncert, s katerim bi rešili ta portoroški lokal,« je dejal Slavko Ivančič.