Posel, vreden 66-milijonov, Riku

HE Brežice: Referenca Rika ustrezna za gradnjo akumulacijskega jezera.

Objavljeno
06. avgust 2015 20.14
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Brežice – Državna revizijska komisija je danes na spletni strani objavila sklep o zavrnitvi pritožbe družbe CGP na izbor Rika za gradnjo 66-milijonskega akumulacijskega jezera HE Brežice. Če bo državi uspelo zagotoviti denar, bo Riko akumulacijo začel graditi septembra.

»Glede na naše prepričanje, da je šlo v tem primeru za večje kršitve, bomo razmislili o nadaljnjem sodnemu varstvu,« so odločitev revizorjev danes za Delo komentirali v CGP, ki je oddal za milijon evrov dražjo ponudbo od Rika.

Državna revizijska komisija je v obrazložitvi svojega sklepa zavrnila oba ključna očitka Novomeščanov. Revizorji so ugotovili, da je Infra upravičeno zavrnila vpogled družbi CGP v nekatere reference Rika (poslovne skrivnosti in osebne podatke odgovornih vodij del) in da je bila gradnja HE Sveta Petka v Makedoniji pravilno upoštevana kot ustrezna referenca Rika.

Makedonci so aprila zaradi domnevne slabe izvedbe elektrarne sicer unovčili bančno garancijo, zato so bili v CGP prepričani, da Infra sporne reference ne bi smela upoštevati. Državna komisija je zahtevek Novomeščanov zavrnila z obrazložitvijo, da je unovčitev bančnega jamstva enostranski akt naročnika in da mora o sporu med Makedonci in Rikom odločati dogovorjeno arbitražno sodišče, in ne Infra. Riko je k razpisni prijavi sicer predložil potrjeno referenčno potrdilo o dobri izvedbi del.

Iskanje finančnih virov

»Pogodbo z Rikom bi lahko podpisali septembra in isti mesec začeli pripravljalna dela,« je za Delo dejal Vojko Sotošek, direktor državne družbe Infra, zadolžene za urejanje neenergetske infrastrukture ob HE Brežice: »Pred tem moramo zapreti finančno konstrukcijo Infre za letos. Potrebujemo še od 10 do 15 milijonov evrov. V ponedeljek imamo sestanek s predstavniki okoljskega ministrstva.«

V projektnih dokumentih je vrednost neenergetske infrastrukture ob HE Brežice ocenjena na 173 milijonov evrov, od tega je predviden vložek Infre 156 milijonov evrov. Končna zneska bosta nižja – pogodbena vrednost za gradnjo akumulacije bo namesto 97 milijonov denimo 66 milijonov evrov –, toda državi denarja za Infro brez najetja posojila ne bo uspelo zagotoviti, opozarja Sotošek. Evropska investicijska banka je osnutek pogodbe za najem 75-milijonskega posojila v Ljubljano poslala že pred poldrugim letom. Toda ker se ministrstva o viru za plačevanje obrokov (vodni sklad ali proračun) nikakor ne morejo poenotiti, je dokument nepodpisan obležal v predalih. »Mogoče nam bo za letos predvidena dela potrebna sredstva še uspelo pridobiti iz sklada za podnebje oziroma vode,« pravi Sotošek.

Še lahko ujamejo roke

V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (Hess), ki je od marca 2014 zgradila polovico od 110 milijonov evrov vredne jezovne zgradbe HE Brežice, pravijo, da bi s septembrskim začetkom gradnje akumulacije še ujeli postavljene roke. Začetek poskusnega obratovanja elektrarne je predviden za september 2017.

»Gradnja akumulacije naj bi trajala 14 mesecev. Če se bo začela na začetku septembra, bo bazen pripravljen za polnitev novembra 2016, kar je za naše potrebe idealno,« pravi direktor Hess Bogdan Barbič: »Prvo vrtenje agregatov načrtujemo za december 2016.«

Roke bodo lahko ujeli le, če bo Riko med remontom v jedrski elektrarni v Krškem (Nek) jeseni 2016 izvedel vse posodobitve, ki jih je možno opraviti zgolj ob mirovanju Neka. V nasprotnem primeru bo treba počakati 18 mesecev na nov remont Neka.