V operativnih štabih policije tudi Hojs, Kangler in Mahnič

Kdo je izdal navodilo, da mora policija uporabiti vsa razpoložljiva sredstva proti protestnikom, članom Knovsa danes ni uspelo izvedeti.
Fotografija: Policija se je na protestih pred dvema tednoma med drugim odzvala z veliko količino solzivca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Policija se je na protestih pred dvema tednoma med drugim odzvala z veliko količino solzivca. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Matjaž Nemec je kot predsedujoči Komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) danes po končanem nadzoru na generalni policijski upravi prek twitterja sporočil, da so jim na policiji predstavili aktivnosti glede protestov v Ljubljani.

V poznejši izjavi za javnost v državnem zboru pa je povedal, da so se potrdile govorice, da so bili v času nasilnih protestov 5. oktobra v Ljubljani politiki navzoči v operativnih štabih policije, ki sta bili na dveh lokacijah. »Govorimo o državnem sekretarju na MNZ Francu Kanglerju, ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, državnem sekretarju za nacionalno varnost Žanu Mahniču in direktorju policije Antonu Olaju,« je pojasnil.

»Prvič v času zgodovine Slovenije smo soočeni z izzivom, da je bil v času zelo resnih izgredov, ki so potekali v prestolnici, in posega s strani policije v operativno-komunikacijskem centru prisoten sam politični vrh. V času poteka aktivnosti. Sila nenavadno je, da do tega prihaja. V preteklosti so ministri preteklih vlad obiskali operativno-komunikacijske centre, ampak šele po tem, ko se je akcija zaključila,« je med drugim še povedal predsednik Knovsa.

Nemec je kot sila nenavadno izpostavil dejstvo, da je bil tako rekoč na vseh protestih, ki so bili nasilni, na policiji v takšni ali drugačni obliki prisoten tudi minister Hojs. »Uradna razlaga je, da je minister 5. oktobra v enem od sedežev operativno-komunikacijskega centra opravljal protokolarne obveznosti.«

Niso pa predstavniki Knovsa od direktorja policije Olaja danes izvedeli, kdaj in kdo je slovenski policiji izdal ukaz, da je treba uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, ko protestniki še niso bili nasilni. 

Pobuda varuhu človekovih pravic

»Zaradi pomislekov o pravilnosti in ustreznosti delovanja policije glede preteklih protestov v Ljubljani, predvsem z vidika spoštovanja in zagotavljanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin posameznikov, pooblaščena skupina Knovs predlaga, da predsednik Knovsa z zapisnikom o izvedenem nadzoru v delu, ki se bo nanašal na navedeni dogodek, seznani varuha človekovih pravic, ki ima pristojnost izvajanja nadzora nad ravnanjem izvršilne veje oblasti ter morebitnimi posegi v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov s strani policije,« je med drugim sklenil Knovs.

Matjaž Nemec je pojasnil, da ima Knovs pomisleke o pravilnosti in ustreznosti delovanja policije v času nekaterih protestov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Matjaž Nemec je pojasnil, da ima Knovs pomisleke o pravilnosti in ustreznosti delovanja policije v času nekaterih protestov. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Pooblaščena skupina varuhu predlaga, naj na lastno pobudo začne postopek in v skladu s svojimi pristojnostmi ugotovi skladnost in ustreznost delovanja ministrstva, generalne policijske uprave in policije predvsem glede njihovega izvajanja dela in postopkov za varovanje javnega reda in miru v zvezi z nedavnimi protesti.

Zjutraj prišli po odgovore

Kot so napovedali, so se danes nekaj po 9. uri zjutraj na sedežu generalne policijske uprave na Litostrojski cesti v Ljubljani oglasili člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, saj želijo priti resnici do dna, kdo je pravzaprav poveljeval policiji ob protestih, ki so imeli med drugim za posledico izredno veliko uporabo solzivca.

Komisijo poleg predsednika Nemca (SD) sestavljajo še Monika Gregorčič (SMC), Blaž Pavlin (NSi), Rudi Medved (LMŠ) in Primož Siter (Levica).

Razlog za nadzor so informacije, ki so prejšnji teden prišle v medije, da sta se operativnemu štabu, ki je poveljeval posebni policijski enoti na protestih, pridružila kar notranji minister Aleš Hojs in svetovalec predsednika vlade za nacionalno varnost Žan Mahnič. Na policiji so sicer zanikali, da bi jima Hojs ali Mahnič dajala kakšna navodila.

Ker je bil v primerjavi z drugimi protesti odziv policije na kritičnem torkovem protestu pred dvema tednoma precej bolj represiven, se pojavlja vprašanje, ali je šlo res zgolj za strokovne odločitve ali pa je imela pri usmerjanju dela policije besedo (tudi) politika.

Grožnje z ovadbo

Nemec je konec tedna sicer povedal, da je »predvsem zadnjih 11 protestov zelo izstopa v smislu odzivanja nanje s strani policije, tako da želimo preveriti celo kopico dejstev, seveda v okviru pooblastil, ki jih imamo«.

Generalni direktor policije Anton Olaj je napovedal, da je komisija vljudno vabljena in bodo dobili vse razpoložljive podatke. Popoldne pa je Olaj na Twitterju objavil tudi sporočilo za javnost policije, v katerem so zapisali, da je policija inštitucija, ki je med najbolj nadzorovanimi v državi, tako so nadzorov vajeni, tudi poizvedb varuha človekovih pravic.

A obiska se vendarle vsi niso razveselili. »Upam, da se boš izločil iz pooblaščene skupine, ker si aktivno in globoko povezan s protesti – ti in tvoja stranka SD. Če pa že boš opravil nadzor, ki ne bo vseboval PPU (posebnih preiskovalnih ukrepov, op. p.), te bom ovadil za zlorabo funkcije!« pa je Nemcu sporočil Franc Kangler, državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Preberite še:

Komentarji: