Poslanci ZL za odpravo prekarnosti med prevozniki

Poslanci ZL so pripravili predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki odpravlja prekarnost med prevozniki.

Objavljeno
09. februar 2017 13.57
bsa GoOpti
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Poslanci ZL so pripravili predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki odpravlja prekarnost med prevozniki in uvaja večji nadzor nad vozniki, za katere tahograf ni obvezen. S predlogom, ki ga bodo v obravnavo vložili danes, želijo doseči normalne delovne pogoje za vse voznike, je na novinarski konferenci poudaril poslanec ZL Miha Kordiš.

»Panoga je prekarizirana, nadzor nad prevozniki in njihovim delom pa tako rekoč nemogoč,« je dejal Kordiš. Vozniki, ki delajo v prikritih delovnih razmerjih, po njegovih besedah delajo preveč, na delo prihajajo utrujeni, izgoreli in pod stresom, zato ogrožajo ne le sebe, temveč tudi druge udeležence v prometu.

»V to jih sili strah pred izgubo zaposlitve in slabo plačilo, zato so nevarni sebi in drugim udeležencem v prometu,« je dejal Kordiš.

Veliko prevoznikov po njegovih besedah ni redno zaposlenih, njihovi delodajalci pa »na veliko izigravajo zakonodajo«. Zato želijo v ZL s spremembami zakonodaje slediti avstrijskemu zgledu in doseči, da bi morali imeti vozniki pri sebi pogodbo o zaposlitvi, dokazila o izplačanih plačah za zadnje tri mesece in dokazila o odvedenih prispevkih za zadnje tri mesece.

Poleg tega želijo tudi uvedbo tahografov v vozila za šest potnikov, s čimer bi omogočili tudi zanje beleženje delovnih ur in obveznih počitkov. »Akutno stanje prekarnosti v panogi prevozništva želimo popraviti,« je poudaril Kordiš.

Pojasnil je, da je zaradi slabe ureditve in izigravanja zakonodaje težko priti do natančnih podatkov o tem, koliko voznikov je zaposlenih in koliko jih dela v prikritih delovnih razmerjih. Za predlog sprememb zakonodaje so se odločili po pogovorih s prevozniki, pri tem pa se niso posvetovali s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, saj se, kot je dodal Kordiš, s predstavniki kapitala ne pogovarjajo.