Osip v SMC: Laj gre za Dobovškom

Poslanec Laj je izstopil iz poslanske skupine SMC. Stranki SMC in Desus tako nimata več večine v državnem zboru.

Objavljeno
27. januar 2016 11.29
Zoran Potič, Peter Jančič
Zoran Potič, Peter Jančič
Ljubljana - »Ostajam pri vrednotah in načelih pred volitvami. Na tej poti ostajam tudi kot samostojni poslanec.« S temi besedami se je od poslanske skupine SMC poslovil poslanec Franc Laj iz Lendave in se pridružil nepovezani poslanski skupini Bojana Dobovška.

Le dan po tem, ko je širši javnosti neznani poslanec Franc Laj izstopil iz stranke SMC, je naredil, kot je pojasnil, logičen korak in zapustil tudi poslansko skupino te stranke.

Izstop iz stranke in poslanske skupine je Laj napovedal v ponedeljek na seji poslanske skupine, je danes popoldne razkrila vodja poslanske skupine največje stranke Simona Kustec Lipicer in dodala, da so Laju predlagali, naj premisli. Ker je za izstop navajal le osebne razloge, so ga pozvali tudi, naj premisli o vrnitvi mandata, da bi svoj sedež prepustil naslednjemu kandidatu, ki je bil izvoljen na listi SMC.

»Izvoljeni smo bili, ker smo kandidirali na listi stranke, ne kot posamezniki. Razen premiera Cerarja najbrž ne bi bil izvoljen nihče, če bi kandidiral kot posameznik,« je pojasnila Kustec Lipicerjeva in povedala, da so podobno julija lani, ko je iz poslanske skupine izstopil Bojan Dobovšek, tudi njega opozorili, da bi bilo »edino pravilno, da vrne mandat«. Vodja poslanske skupine SMC je ocenila, da so na stranko številni pritiski, ker izvaja tisto, kar je obljubila, tega pa vsi ne vzdržijo. O Lajevem odstopu pa je dejala še, »da osebni razlogi pri služenju državljanom in narodu nimajo kaj iskati«.

Laj: Kot lanski sneg

V torek se je Laj z vodstom SMC večkrat pogovarjal o svojem položaju, a hoditi po isti poti ni več mogoče, nam je pojasnil v krajšem pogovoru. »Pogovore smo imeli in ugotovili smo, da je najbolje, če pot nadaljujem kot samostojni poslanec, po poti vrednot in načel, ki smo jo začeli skupaj pred volitvami,« je dejal. Leta 2014 se je pridružil SMC, ker je zaupal in čutil pripadnost vrednotam in načelom, ki so bile izpostavljeni na začetku. »A pripadnost je skopnela kot lanski sneg,« je še pojasnil. Na probleme v stranki je opozarjal že dalj časa, od lokalnih volitev 2014, posluha za predloge pa ni bilo.

Laj meni, da njegov izstop iz SMC ne bi smel povzročiti politične krize. »Poslanska skupina SMC je velika skupina, želim, da mojo potezo razumejo kot dobronamerno, da bi lahko tudi po tej moji gesti spremenili nekatere stvari znotraj stranke,« pravi. Dodaja, da nima nikakršnih informacij, da bi mu sledil še kakšen poslanec SMC. Generalni sekretar SMC Erik Kopač je že v torek zanikal, da bi bilo v njihovih vrstah še več nezadovoljnih poslancev. Dejal je, da zaradi izstopa poslanca Laja poslanska skupina ne bo razpadla.

Še vedno trdni

Slovo Laja ne ogroža večine, ki jo ima vladna koalicija v državnem zboru. V koaliciji sta ob SMC, ki ima po odhodu dveh poslancev še 34 predstavnikov ljudstva, še Desus in SD. Desus združuje, odkar je lani k njim prestopil Peter Vilfan, 11 poslancev, SD pa šest. V seštevku imajo vse tri stranke torej 51 poslancev. Za vladanje jih zadošča 46.

Nekoliko se spremenijo le razmerja med koalicijskimi strankami, saj je doslej veljalo, da lahko SMC in Desus sami tvorita vladajočo koalicijo, če bi se kaj zalomilo v odnosih s SD. Po izgubi še enega mandata pridobiva težo SD, ki postaja nepogrešljiv člen koalicijske vlade. To je doslej veljalo le za Desus, zato bo premier Cerar v prihodnje, ko se bodo partnerji usklajevali o zakonskih ali kadrovskih zadevah, upoštevati to novo dejstvo. Neuradne informacije, da je SMC popustila SD pri zakonu o gozdovih, o katerih DZ glasuje danes, bi lahko potrjevale to novo realnost.

Predsednik SMC Miro Cerar se je danes sestal s poslanci stranke, da bi se pogovoril o vseh aktualnih zadevah.