Posledice krize v Podravju puščajo globoke sledi

Po zadnjih podatkih je brezposelnost v Mariboru že skoraj 19-odstotna.

Objavljeno
19. junij 2013 14.06
regent/ZAPOSLITVENI SEJEM
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Leto dni je minilo, odkar je vladna ekipa v prejšnji sestavi nazadnje obiskala Maribor in okolico, ter še dva meseca več, odkar je bila na Ptujskem. Zdaj se v podravsko regijo, kjer so posledice gospodarske in socialne krize zelo vidne, znova vrača na čelu s premierko Alenko Bratušek. Hitro ukrepanje pričakuje zlasti nova mariborska mestna oblast.

Nova uprava Mestne občine Maribor (MOM) na čelu z »vstajniškim« županom Andrejem Fištravcem je že večkrat, najbolj jasno pa na seji mestnega sveta prejšnji teden, dala vedeti, da pričakuje pomoč vlade. Vladi so poslali predloge možnih ukrepov, ki jih je župan predsednici vlade okvirno predstavil že ob njenem obisku Maribora sredi maja, zdaj pa so jih v sodelovanju s ključnimi mestnimi inštitucijami pod vodstvom Mariborske razvojne agencije dodelali.

Mesto se že nekaj mesecev bori z visoko stopnjo brezposelnosti. Po zadnjih podatkih je ta že skoraj 19-odstotna in v štajerski prestolnici menijo, da jim pripada poseben delež sredstev v okviru nacionalnih razpisov.

Predlagajo ustanovitev delovnega telesa s predstavniki institucij na ravni vlade in občine

V dokumentu s predlogi posebnih ukrepov predlagajo, da se v okviru nacionalnih razpisov nemudoma zagotovi delež sredstev za občino oziroma subjekte s sedežem v občini. Hkrati pričakujejo, da bo zagotovljeno »predfinanciranje« pravnih subjektov, ki so bili v postopkih razpisov izbrani.

Za potrebe priprave primernih začasnih ukrepov podpore predlagajo ustanovitev delovnega telesa s predstavniki institucij na ravni vlade in občine, pripravo svežnja za razvojno podporo MOM za obdobje izvajanja začasnih ukrepov podpore pa pričakujejo najkasneje do 1. septembra.

V Mariboru prav tako predlagajo, da se tamkajšnja območna služba zavoda za zaposlovanje okrepi z instrumenti, s katerimi se lahko samostojno in takoj odziva na spreminjajoče se razmere na trgu dela, ki se po ugotovitvah zavoda še poslabšujejo.

»Nujno je, da mesto čim prej zaprosi in dobi državno pomoč«

Glede na poslabšanje gospodarskega stanja in številne razvojne probleme v Mariboru predlagajo dodatne začasne ukrepe podpore v okviru treh prioritet. Prva se nanaša na paket spodbud za obstoječe gospodarske družbe, druga na paket spodbud za privabljanje naložb in zagon novih podjetij, tretja pa na spodbude za razvoj človeških virov in samozaposlovanje.

Da se Maribor nahaja v zelo težkih socialnih razmerah, je zatrdil tudi direktor Centra za socialno delo Maribor Jožef Tivadar. Dodal je, da je nujno potrebno, da mesto čim prej zaprosi in dobi državno pomoč. Župan Andrej Fištravec naj bi mu zagotovil, da bodo z rebalansom proračuna zagotovili čim več pomoči za reševanje socialnih stisk.

Sicer pa vlada tokrat ne prihaja le v Maribor, pač pa bo obiskala celotno podravsko regijo. Brezposelnost na tem območju, ki ga pokrivata mariborska in ptujska območna služba zavoda za zaposlovanje, še vedno narašča. Konec aprila je bilo v regiji 20.882 registrirano brezposelnih, kar je za 4,8 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2012 oz. za 3,6 odstotka več kot konec preteklega leta. Stopnja brezposelnosti znaša 15,3 odstotka.

Na ptujskem območju so razmere manj kritične

Na območju mariborskega zavoda se je stopnja registrirane brezposelnosti v zadnjem letu dvignila za 4,7 odstotka, kar pomeni, da je delo iskalo 16.289 ljudi. Najslabše je prav v Mestni občini Maribor, ki je aprila beležila že 18,5-odstotno brezposelnost, slika pa se je nato še poslabšala, tudi po zaslugi na novo prijavljenih iz Mariborske livarne Maribor.

Na ptujskem območju so razmere manj kritične, saj je stopnja brezposelnosti v regiji prvič doslej padla pod državno povprečje. Aprila je bilo tako na tem območju registriranih 4770 brezposelnih, kar je tri odstotke več kot lani v tem času. Stopnja brezposelnosti je znašala 13,3 odstotka, medtem ko je bilo državno povprečje takrat 13,4 odstotka.

Nekoliko manj zaskrbljujoča je tudi slika tega dela Podravja, kar se tiče velikih podjetij, in sicer Perutnine Ptuj, Taluma, Boxmarka in Carrere Optyl. Čeprav vsako s svojimi težavami, se v zadnjih letih vseeno uspešno odzivajo in prilagajajo zaposlovanje glede na sklenjene pogodbe in kratkoročna naročila.