Poslušalci hočejo več, kot določajo kvote

Odbor za kulturo je podprl novelo zakona o medijih.

Objavljeno
23. februar 2016 21.01
Igor Bratož
Igor Bratož
Ljubljana – Razkošen del današnje nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo je bil namenjen razpravi o vetu državnega sveta, ki so ga svetniki na začetku meseca izglasovali na novelo zakona o medijih. Vse bo jasno prihodnjo sredo na seji državnega zbora. Diši po potrditvi.

Za potrditev zakona, ki so ga izglasovali konec januarja, v začetku februarja pa je doživel veto državnega sveta, bo potrebnih 46 glasov. Že pred sejo je bilo slišati izjavo Franca Jurše, vodje poslanske skupine Desus, med razpravo pa poslanko Marijo Antonijo Kovačič, da bodo njihovi poslanci zakon ponovno podprli, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je prav tako potrdil, da bodo glasovali za. Največ ugibanj je zadevalo stranko SMC, katere vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je pred dnevi napovedala, da bodo še enkrat premislili o podpori. Obveljalo je, da odbor novelo zakona podpira, po napovedih SMC bodo v koaliciji potrudili omenjeni člen ponovno postaviti na sito, da bi bil razumljiv, njegovo izvajanje pa neproblematično. Če bo novela izglasovana, bo sledila njena novelizacija. V triurni razpravi je ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar znova ponovila, da predlagane spremembe zakona le zagotavljajo javni interes, Branko Jezovšek z direktorata za medije pa je zatrdil, da zakon ne posega čezmerno v ustavne pravice medijev, in dodal: »Pričakovanja poslušalcev so višja od kvot.« Direktor nacionalke Marko Fili je navrgel, da se pogovarjajo o »ponesrečenem stavku, ki bo naredil več slabega kot dobrega«, češ da gre za problem izvedljivosti zakona.

Lastnik radijske mreže Infonet media Leo Oblak je povedal, da kvotam ne nasprotuje, komercialne postaje pa da so le proti »pretiranim, prekompliciranim, administrativno zahtevnim kvotam«, vendar je Tina Čuček z Agencije za komunikacijska omrežja in storitve dodala, da je predlagani zakon, kar zadeva kvote, preverljiv in izvedljiv. Avtorica Miša Čermak je v svojem nastopu poslance spomnila, da je ena od raziskav pokazala: 61 odstotkov Slovencev želi poslušati slovensko glasbo.