Posmrtni ostanki iz Hude jame v Maribor

Civilna iniciativa Teharje še vedno nasprotuje pokopu posmrtnih ostankov v Spominskem parku Dobrava.

Objavljeno
10. avgust 2016 16.59
bpi-Park spomina Teharje
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Izkop posmrtnih ostankov iz jaška I na območju rova sv. Barbare v Hudi jami, njihov prenos v Maribor, pokop in dokončna ureditev vojnega grobišča naj bi se končala do konca prihodnjega leta. V Civilni iniciativi Teharje prenosu še vedno nasprotujejo in zahtevajo sestanek s predstavniki Komisije RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Ta naj bi bil sredi septembra v Celju.

Izkop in prenos posmrtnih ostankov iz Hude jame se bo začel v teh dneh, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Najprej bodo prenesli posmrtne ostanke skoraj 800 žrtev iz kostnice v rudniku in jih pokopali na območju Spominskega parka Dobrava pri Mariboru, nato bo sledil izkop posmrtnih ostankov iz jaška I. Te bodo shranili v začasni kostnici v Barbarinem rovu, sledile bodo arheološke in antropološke analize pod nadzorom Inštituta za sodno medicino, potem bodo tudi te posmrtne ostanke odpeljali v Maribor in jih postopno pokopavali.

Civilna iniciativa Teharje s Francem Zabukoškom na čelu prenosu že ves čas nasprotuje. Mnenja niso spremenili, razlaga Zabukošek: »Še vedno vztrajamo, da prenosa ne sme biti. Tako prekopavanje nima nobene zveze s pieteto in dostojanstvom. Naši dopisi proti temu so šli do Dežmana [predsednik Komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč] in Sušnika [predsednik Nove Slovenske zaveze], obljubljali so nam pogovor v Celju. Tako pa so vse to izvedli mimo svojcev, ki tega ne podpirajo.« Zabukošek je dodal, da vztrajajo pri dokončni ureditvi Spominskega parka Teharje, kamor bi pokopali žrtve iz Hude jame. »Teharski spomenik je državnega pomena in je bil narejen, da bi tam žrtve pokopali. Ima namen muzeja in katarze,« je še dodal Zabukošek.

Nerešena vprašanja

Sestanek bodo v civilni iniciativi dočakali. Jože Dežman je dejal, da ga načrtujejo sredi septembra. Nerešenih vprašanj, kako nadaljevati, namreč ni malo in tudi odločitev o prenosu posmrtnih ostankov ter njihov pokop v Spominskem parku Dobrava ni prišel nepričakovano. »Na Teharjah je ekološki problem, s katerim se celjska občina ne ukvarja, vprašanje je, kako realizirati zakon iz leta 2009, ki določa, da je treba na Teharjah postaviti kostnico, ministrstvo za kulturo se mora zmigati, ker je Spominski park Teharje državni spomenik. Vse to bomo obravnavali na sestanku,« je povedal Dežman.

Dežman je še dodal, da bodo posmrtne ostanke žrtev iz rova sv. Barbare res odpeljali v Maribor, a vse bo natančno evidentirano: »Vse bo označeno, iz katerega dela so ostanki prišli, s tem pa bomo omogočili nadaljnje analize in raziskave, če bi se Slovenija ali Hrvaška zanje odločili. Iz teh dveh držav je namreč večina žrtev.«