Pospešene priprave na arbitražo o meji

Slovenija in Hrvaška bosta 11. februarja oddali memorandum. Obravnava na sodišču spomladi 2014.

Objavljeno
18. januar 2013 21.42
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Vzporedno z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji potekajo intenzivne priprave na izvedbo arbitražnega sporazuma o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško pred arbitražnim sodiščem. Do 11. februarja morata državi oddati memorandum.

Kljub težavam v koaliciji priprave na izvedbo vseh postopkov pred arbitražnim sodiščem v Haagu ne bi smele biti ogrožene. Vlada je na zadnji seji obravnavala predmet spora – v tem dokumentu vsaka od držav opredeli svoja stališča in poglede na potek meddržavne meje. Ker so vsi postopki v zvezi z arbitražo označeni za tajne, ni znano, ali je imel ministrski zbor kakšne pomisleke. Več kot to, da so se ministri pri tem vprašanju zadržali dlje časa, ni bilo mogoče izvedeti.

Je pa ena izmed dveh agentk pred arbitražnim sodiščem in pravnica na zunanjem ministrstvu Simona Drenik v pogovoru za STA povedala, da Slovenija in Hrvaška nista uskladili stališč o predmetu spora. A to ne bi smelo predstavljati večjih težav, saj bo lahko vsaka stran »v memorandumu predstavila svoje videnje poteka meje na dan 25. junija 1991«. Z vsebino dokumenta se bosta v prihodnjih dneh seznanila tudi strateški svet pri ministrstvu za zunanje zadeve in odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Naslednji ključni datum bo 11. februar, ko naj bi predstavniki Slovenije in Hrvaške arbitražnemu sodišču dostavili memorandum in si ga med seboj tudi izmenjali. Ta dokument vsebuje celovito dokazno argumentacijo posamezne države, vključno z vsemi prilogami. Drenikova je pojasnila, da je memorandum zelo obsežen, pri nastajanju pa so sodelovali številni strokovnjaki: od pravnikov, zgodovinarjev, geografov do različnih strokovnjakov s področja kartografije in hidrografije. Po neuradnih informacijah naj bi obsegal okoli 450 strani in več kot 800 strani različnih prilog. S tem pomembnim dokumentom se parlamentarni odbor za zunanjo politiko ne bo seznanil, obravnavala ga bo le vlada, verjetno na zadnji januarski seji.

Ključni datumi v procesu arbitraže so naslednji: po izmenjavi memorandumov imata Slovenija in Hrvaška na voljo pol leta za odgovore nanje. V tem obdobju lahko obe strani svojo pravno argumentacijo dopolnjujeta in preoblikujeta. Arbitražno sodišče v sestavi petih mednarodnih pravnikov pa naj bi začelo mejni spor razreševati spomladi 2014. Na razsodbo bo verjetno treba čakati najmanj leto dni.

Drenikova je pojasnila še, da je Slovenija za celoten postopek pred sodiščem doslej porabila 2,2 milijona evrov.