Pošta Slovenije, preizkus za predsednika vlade

Med kandidati za novega direktorja sta dva prišla po političnih zvezah, tretji je izkušen poštar.

tor, 08.05.2012, 06:00

Maribor – V petek se bo sestala komisija nadzornega sveta (NS) Pošte Slovenije. Na preizkušnji bo zagotovilo Janeza Janše, da morajo biti ljudje, ki vodijo državna podjetja, predvsem strokovni. Med petimi kandidati za direktorja so imena treh znana, dva pa bi vladi ustrezala tudi po strankarskih merilih.

Po naših podatkih zunanjo akreditacijsko komisijo sestavljajo predsednik nadzornega sveta Davorin Kračun, ljubljanski odvetnik Peter Premk, ekonomist in član vodstva združenja nadzornikov Borut Bratina ter Milena Pervanje iz kranjskega podjetja za poslovno in podjetniško svetovanje Personal. Odločiti se bodo morali, katerim referencam kandidatov – političnim zvezam ali strokovnim kvalifikacijam – bodo dali prednost in koga bodo v NS Pošte Slovenije predlagali za vodenje enega najpomembnejših državnih podjetij.

Mediji so doslej kot izrazitega favorita za naslednika Aleša Hauca omenjali njegovega svetovalca na pošti Borisa Novaka, poleg njega pa tudi Haučevega namestnika Igorja Mariniča. Tretji kandidat je Andrej Rihter, direktor tretje največje slovenske poštne enote v Celju. Kdo sta preostala kandidata, ni znano, kaže pa, da nista iz poštarskih vrst.

Predsednik NS Pošte Slovenije Davorin Kračun je že ob napovedi Haučevega odhoda omenil, da so se kadrovske igrice začele, a da bodo nadzorniki ravnali tako, da bo najbolje za pošto, in da bo njihova odločitev znana sredi maja. Medtem ko je doslej za favorita (tudi Haučevega) veljal Novak, Marinič pa je kandidiral po Haučevih navodilih, hkrati pa se ozira po članstvu v upravi NKBM, je Rihter s svojo prijavo kadrovske igrice zapletel.

Marinič se je na Pošti Slovenije zaposlil leta 2005 in bil tudi pozneje nekaj časa pomemben član SLS v Mariboru. Pred tem je bil zaposlen v Tamu in mariborski davčni upravi. Njegovo zaposlitev na Pošti so komentirali kot uslugo SLS. Ni jasno, ali bo zdaj njegovo sedemletno sodelovanje v vodstvu pošte zadostovalo, da se povzpne na vrh in ali s tem sploh izpolnjuje razpisne pogoje.

Novak je kot dolgoletni uslužbenec ministrstva za notranje zadeve na Pošto prav tako prišel pod Haucem, v Mariboru pa pravijo, da je šlo za uslugo Boruta Petka, ki je v času Janševe prve vlade pripomogel k več kadrovskim spremembam na Štajerskem. Novak je bil najprej na Pošti odgovoren za varnost, po vrsti ropov slovenskih pošt in lanskem uboju poštne uslužbenke na Dolenjskem pa ga je Hauc imenoval za svojega svetovalca. Novak nima izkušenj z drugimi, osnovnimi dejavnostmi pošte, je pa blizu SDS. Niti zanj ni znano, ali sploh ustreza razpisnim pogojem.

V nasprotju z Mariničem in Novakom ter celo Haucem je Andrej Rihter poštar že vso svojo delovno dobo – dvajset let. Začel je kot pismonoša, napredoval in bil leta 2002 z mesta namestnika direktorja Poslovne enote Ljubljana imenovan za njenega direktorja. Pozneje je bil direktor poštnega logističnega centra v Ljubljani, svetovalec generalnega direktorja pošte za logistiko, zdaj pa je direktor Poslovne enote Celje. Obenem predava na Fakulteti za logistiko. Njegova največja pomanjkljivost pa bi bila lahko, da ni član ali odkriti podpornik nobene politične stranke.

Povezane novice

Dan po sestopu z vrha Pošte bo Hauc že na NKBM
21. april ob 09:00
Favorita za direktorja Pošte sta svetovalec poslovodstva Boris Novak in namestnik generalnega direktorja Igor Marinič.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
resnicoljub

hmmm, resnično žalostno, da je potrebno imeti politične botre, da lahko kaj narediš.
seveda podjetja vodijo 'politično usklajeni kadri' zato pa imamo takšno stanje. Kriza managementa, resnica, poglejmo samo en primer. direktorica Term Rimske Toplice le-te spravi v rdeče številke, tik pred zaprtjem, nato prevzame gradbeno podjetje Primorje in vehementno odpusti 700 delavcev in to je primer 'pravega' managementa, seveda političnega in kaj je s STROKO nič, ni važno. Združenje menedžerjev bi moralo takšne in njim podobne osebke izločiti iz združenja, resnično narobe svet...No kaj drugače tudi ni pričakovati na Pošti, koliko jih bo na cesti čez eno, dve, tri leta, družba, ki zaposluje preko 6500 ljudi, torej skupaj z ostalimi skrbi približno za 200.000 ljudi, in seveda tako kot je, politika jo bo vodila....noro res noro...
Kriza vrednost, neumno, seveda pa se ljudi, ki so strokovni ne upošteva, ne seveda ne, ker delajo in jih ne briga nič drugega...

08. maj 2012, ob 16:18:41
skam

Saj se ve politično bo nagrajene.

08. maj 2012, ob 09:01:08
Drejc

Kakšna država smo postali, da je največja pomanjkljivost kandidata za direktorja gospodarske družbe (pa čeprav v državni lasti) njegova politična neopredeljenost?

08. maj 2012, ob 08:43:29
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej