Postojna protestno preuredila prometni režim na Počku

Strelsko urjenje - slovenski in ameriški vojaki danes skupaj v Neprebojnih 2013.

Objavljeno
04. december 2013 21.53
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Postojna – Na treh občinskih cestah proti vojaškemu vadišču Poček je občina postavila prometne znake za prepoved prometa vozil, težjih od 3,5 tone. Tako je uresničila novembrski sklep občinskega sveta, da bo, ker jo ministrstvo za obrambo ignorira, zavarovala občinsko premoženje, infrastrukturo, ki jo uporablja tudi Slovenska vojska.

Protestni ukrep občine Postojna je, kot so na občini zadnje čase večkrat zatrdili, posledica samovoljnih dejanj ministrstva za obrambo (Mors). Razmerja med občino in Morsom v zvezi s Počkom bi morala biti urejena v medsebojnem dogovoru iz leta 2004, večkrat dopolnjevanem z aneksi, vendar občina trdi, da je podpisani dogovor postal papir, ki ga Mors ne jemlje resno.

Mors ni prepričal Postojnčanov

Mors ima denar za vojaške vaje, nima pa ga za poravnavanje obveznosti do občine, to je do 260.000 evrov na leto. Poleg tega je Mors brez vednosti občine dokončal predlog državnega prostorskega načrta za sprejetje v vladi, ne da bi z njim seznanil občino. Pristojni na Morsu so te očitke, nazadnje na seji novembra, zavrnili, a Postojnčanov niso prepričali.

Če ta ukrep ne bo zalegel, ne bo zadnji, so napovedali v vodstvu občine Postojna. Civilna iniciativa Pivška kotlina brez streljanja se do akcije občinskega vodstva ni opredelila, njih, so ponovili, zanima le prenehanje vojaških aktivnosti na Počku, ne pa kupčije med občino in Morsom. Z Morsa so včeraj potrdili, da jih je občina Postojna obvestila o novi prometni ureditvi na Počku, vendar bodo odločbo komentirali, ko jo bodo proučili.

Sto ameriških zabojnikov

Postojnčane so poleg včerajšnjega streljanja in dima nad Počkom zadnje čase vznemirjali tudi zabojniki, ki so se pojavili na Počku oziroma Bilah. Z Morsa so pojasnili, da so sto zabojnikov po dolgotrajnih prizadevanjih, da bi Slovenska vojska (SV) boje v simuliranem naselju lahko vadila na domačem terenu, in ne v Nemčiji, nazadnje dobili brezplačno od Američanov. Po potrebi jih bodo uporabljali na različnih lokacijah urjenja.

Zabojniki so popolnoma varni tako za okolje kot tudi za ljudi in niso povezani z vojaško vajo Rock Proof 2013 oziroma Neprebojni 2013, ki bo danes od 7. do 22. ure na Počku, so sporočili z Morsa.

Na skupnem strelskem urjenju, ki je namenjeno prenosu izkušenj in znanj uporabe mitraljezov M2 kalibra 12,7 milimetra, vpetih na kolesna oklepna vozila HMMWV in LKOV Valuk, bo sodelovalo do 20 pripadnikov 1. brigade SV in 173. zračnodesantne brigade ameriške vojske.

Skupaj z vodstvom, vozniki in logistiko bo na Počku 50 pripadnikov obeh vojsk. »Starešine, ki bodo nadzorovali strelsko urjenje, bodo usposabljanje analizirali in pozitivne prakse uporabili v prihodnjih usposabljanjih,« so še povedali na Morsu.