Postopek proti Erjavčevi še teče

Komisija za etična vprašanja piše zaključno poročilo.

Objavljeno
06. oktober 2017 18.46
Klara Škrinjar, Brigite Ferlič Žgajnar
Klara Škrinjar, Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Po tem, ko je v javnosti odjeknila vest, da je senat ljubljanske univerze ustavil postopek odvzema naziva redne profesorice Karmen Erjavec, je zdaj jasno, da postopki zoper njo še niso končani.

K temu, da se univerzitetno kolesje v zvezi s tem primerom še ni povsem ustavilo, so poleg številnih kritik, na katere je naletela odločitev senata, prispevali tudi novi dokazi o tem, kako je nekdanja profesorica na FDV menda potvarjala podatke. Ti dokazi bi lahko vodili tudi do ponovnega odločanja o odvzemu naziva redne profesorice.

Konec septembra so se namreč senatorji odločili, da se postopek odvzemanja naziva ustavi ravno zaradi pomanjkanja dokazov. Tedanji rektor Ivan Svetlik je ob tem dejal, da če bo kakšen prijavitelj podal prijavo z nespornimi dokazi, bodo sprožili nov postopek. Če se je ta res začel, ni znano, ker so se na univerzi v zvezi s tem primerom zavili v molk, je pa dejstvo, da Komisija za etična vprašanja (KEV) o svojem delu še ni podala končnega poročila.

V zvezi z Erjavčevo je za senatorje podala zgolj vmesno poročilo, katerega vsebina pa se zaradi novih dokazov v končem poročilu morda lahko spremeni. »Morebitna potrditev suma fabriciranja podatkov bi pomenila hujšo kršitev etičnega kodeksa in bi bila podlaga za odločnejše ukrepe v skladu z novim statutom. Po starem statutu, po katerem je tekla obravnava tega primera, pa odvzem naziva iz etičnih razlogov niti ni bil mogoč«, je bil jasen Svetlik.

S primerom Erjavec se je ukvarjala komisija FDV, KEV, habilitacijska komisija in nazadnje senat univerze. Dognanja posameznih komisij niso znana. »Seje KEV so bile del internega postopka, ki je bil ves čas zaprt za javnost,« so zapisali na univerzi, ko smo spraševali o podrobnejših podatkih.

Več preberite v jutrišnjih Ozadjih.