Potapljači v boj 
proti zebrasti školjki

Društvo za podvodne dejavnosti Bled je danes pripravilo tradicionalno, že 20. čistilno akcijo Blejskega jezera.

Objavljeno
25. maj 2013 22.17
Ju. P., kronika
Ju. P., kronika

Bled - Potapljači iz vse Slovenije so se osredotočili predvsem na odstranjevanje invazivne tujerodne školjke potujoče trikotničarke oziroma zebraste školjke.

Blejski potapljači so letos v sodelovanju s strokovnjaki in blejsko občino začeli natančni popis, lociranje in sprotno sistematično odstranjevanje nahajališč zebrastih školjk, ki so jih v Blejskem jezeru prvič opazili leta 2010. Te se razmnožujejo izjemno hitro, s čimer spremenijo sestavo prehranske verige in ekosistema ter povzročajo umiranje domorodnih vrst školjk. Imajo tudi zelo ostro lupino, zato jih je treba na območju kopalnih voda stalno odstranjevati.

Potapljači so pripravili zemljevid nahajališč, preizkušali so različno orodje za odstranjevanje, pripravili pa so tudi informativna zloženko s priporočili in postopki za ravnanje z opremo po uporabi v vodah, kjer je školjka. Veslače, ribiče in potapljače prosijo, naj ob izstopu iz jezera opremo očistijo s toplo vodo temperature najmanj 55 stopinj Celzija in jo posušijo. Tako bi preprečili vnos školjke še v druge vode, predvsem Savo Bohinjko in Bohinjsko jezero. Prav tako je treba očistiti tudi vsa plovila.