Posebna skupina bo skrbela za promet v zimskih razmerah

Za manj težav v prometu pozimi ustanovljena koordinacijska skupina upravljalcev cest, policije, uprave za zaščito in reševanje.

Objavljeno
18. januar 2013 15.27
Posodobljeno
18. januar 2013 16.00
SNEG
A. S., gospodarstvo; STA
A. S., gospodarstvo; STA

Dragomelj – Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač si je s sodelavci in v spremstvu predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza ogledal Darsov center za upravljanje, nadziranje in vodenje prometa v Dragomlju, ki bo najpozneje do 1. januarja 2014 postal nacionalni center in ki bo skrbel tudi za meddržavno komunikacijo.

Do začetka dela centra pa bo delo koordinirala posebna skupina za koordinacijo, vodenje, upravljanje in urejanje cestnega prometa v zimskih razmerah. V njej bodo predstavniki obeh upravljalcev, Darsa in direkcije za ceste, predstavnik uprave za zaščito in reševanje in predstavnik policije, tesno pa bodo sodelovali tudi z meteorologi. Skupina se je že sestala, minister Zvone Černač pa pričakuje, da bo s svojimi aktivnostmi nadaljevala do vzpostavitve nacionalnega centra.

Minister Černač je pojasnil, da prve ugotovitve komisije, ki je preučevala decembrske zastoje na primorski avtocesti, kažejo, da so se določene pomanjkljivosti že odpravile, zlasti kar zadeva izločanje vozil, saj ob podobnih vremenskih razmerah v januarju ni prišlo do podobnih zastojev. Za ministrstvo je pri tem ključno, da vozniki in potniki v osebnih vozilih ter potniki v avtobusih v zastojih niso ujeti. Če pa se nesreče ali zastoji zaradi neodgovornega ravnanja posameznih voznikov vseeno zgodijo, pa je naloga Darsa, da razmere čimprej sanira in ponovno vzpostavi prevoznost avtocest za osebna in kasneje tudi za tovorna vozila.

»Zima ni višja sila. Primerno zimskim razmeram se je treba tudi obnašati – vozila morajo biti ustrezno opremljena, hitrost prilagojena vožnji,« je po poročanju STA dejal Matjaž Knez, ki na ocene predsednika sekcije za promet pri OZS Andreja Klobase, da sodelovanje Darsa in policije v izrednih vremenskih razmerah ni dobro, priznava, da je določene stvari treba izboljšati.

Na sestanku so prevozniki predlagali več možnih rešitev v izogib zastojem na avtocesti. Klobasa namreč poudarja, da je izločanje tovornih vozil takrat, ko je prevoz možen, nelogično. Vsekakor pa bi bilo treba po njegovih besedah doreči, da bi s pluženjem in posipavanjem cest začeli še preden zapade 10 centimetrov snega.