Požar na letališču preživeli solidarnost in mačka

Letala Aerokluba Celje so spet v zraku, klub pa se še pogaja z zavarovalnico in računa na pomoč lokalne skupnosti.

Objavljeno
23. avgust 2016 19.21
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Od včeraj s Športnega letališča Celje spet vzletajo letala. Navdušil je odziv na sobotno čistilno akcijo, ko je na pogorišču hangarja delalo več kot sto prostovoljcev, ki so prišli tudi iz drugih klubov po državi. Koliko od dvomilijonske škode bo pokrila zavarovalnica, še ni znano.

Strela, ki je med večerno nevihto 15. avgusta z drevesa preskočila na hangar na Športnem letališču Celje, je za seboj pustila opustošenje. Zgorelo je sedem letal, od tega eno motorno, tri jadralna, dve šolski in eno starodobno. Zgorelo je tudi vseh 13 prikolic Aerokluba Celje, oprema, pisarne, učilnice, delavnice. Že dan po požaru so v klubu ocenili, da je škode za okoli dva milijona evrov. Nekatera jadralna letala so bila namreč vredna več sto tisoč evrov.

Brez pomoči ne bo šlo

Predstavniki zavarovalnice so se na letališču oglasili že prejšnji teden, je povedal predsednik aerokluba Bojan Andrejaš: »Z zavarovalnico se še pogajamo. Opravili bodo še en ogled. Do takrat morajo tisti zidovi hangarja, ki so ostali, stati. Se pa krušijo, zato moramo imeti območje zavarovano. To pa ni tako preprosto.«

Upravni odbor kluba se je že sestal in klub, ki ima kar nekaj državnih prvakov, izjemne uspehe pa dosegajo tudi v mednarodni konkurenci, želijo čim prej spet postaviti na noge. Letenje z jadralnimi letali bo zaradi uničenja vseh prikolic precej oteženo, razlaga Andrejaš: »Brez prikolice ne moreš niti po letalo, če pristane kje drugje. Naročili smo dve novi, ampak to je ogromen zalogaj. Ena stane najmanj 15.000 evrov, treba jo je prilagoditi za posamezno letalo, jo registrirati.« Aeroklub bo nujno potreboval pomoč. Sestali so se že s predstavniki Mestne občine Celje in Letalske zveze Slovenije. »Pričakujemo pomoč lokalne skupnosti, obljubili so, da nam bodo stali ob strani,« je dejal Andrejaš.

Ni vse črno

Že zdaj pa celjskemu aeroklubu ob strani stojijo številni slovenski letalci. To so dokazali v soboto, ko so pripravili čistilno akcijo. Zbralo se je približno 150 ljudi, članov kluba in njihovih družinskih članov, najbolj pa so zbrane presenetili številni kolegi iz drugih klubov po Sloveniji. Kot so povedali v celjskem klubu, je sobotna akcija dokazala, da solidarnost še ni izginila.

Kdaj naj bi v aeroklubu postavili nov hangar, še ni znano. Prav tako ni znano, ali bo imel spet leseno ostrešje ali bo betonski kot preostala dva, ki so ju pred ognjenimi zublji rešili gasilci. »Tudi les ima svoje prednosti. Gasilci so povedali, da les sicer zogleni, vendar se ne podre. Tako je bilo tudi pri nas. Če bi bil hangar betonski, bi se vse podrlo. Strela je bila nekaj posebnega, ognjena strela, ki menda vse naokoli tudi ubije. No, naša muca, ki si je dom našla v hangarju, je preživela,« se je nasmehnil Andrejaš.