Poziv civilne družbe: Državo državljanom

Zvezi CoS in KOKS pozivata državljane k povezovanju, iskanju alternativne družbene ureditve in za aktivno slovenstvo.

Objavljeno
02. julij 2012 11.25
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Priča smo številnim pobudam za spremembo položaja, v katerem se je znašla Slovenija. K združitvi civilnodružbenih gibanj in aktiviranju v iskanju alternativnih možnosti so se zavzeli v Zvezi civilnodružbenih organizacij Slovenije (CoS) in v Koordinacijskem odboru kulture Slovenije (KOKS). Ali bo civilna iniciativa prerasla v politično, bo pokazal čas.

Kako vrniti državljanom državo, ki so jo politične in gospodarske elite v dvajsetih letih »ukradle« s tem, da so ustvarile zakonodajni okvir, v katerem so si in si še vedno brez prevzemanja odgovornosti prisvajajo naše skupno, nekdaj družbeno in javno premoženje? To je bilo osrednje vprašanje in izhodišče prve okrogle mize Zveze CoS in KOKS v Cankarjevem domu.

Ravnanje vladajočih nas vse bolj oddaljuje od ciljev in vrednot, zapisanih v ustavi, na mnogih področjih je stanje v Sloveniji nezakonito.

»Živimo v protinaravnem in protidružbenem sistemu. Oblast jemlje ljudem socialno državo, sedanje varčevanje, utemeljeno na gospodinjski logiki, je sramotno. To so izredne razmere,« je dejal sociolog Jože Vogrinc.

Po njegovem prepričanju je edina možnost, da spremenimo izhodišča družbene ureditve in se v javni razpravi odprto pogovorimo o novih, alternativnih možnostih. Ocenil je, da smo v Sloveniji v drugačnem položaju kot v drugih tranzicijskih državah, ker našega premoženja niso prevzeli tujci, ampak domači, naši bivši kolegi.

»Zaradi tajkunizacije so nastali pogoji za medsebojno sovraštvo,« je dejal, v katerem »ni več prisrčne kohezivnosti iz časov, ko smo imeli skupen cilj. Zdaj cilja ni več, zato smo v globoki krizi.« Kot zelo pomembno vrednoto je poudaril solidarnost, ohranitev javnega zdravstva, šolstva, znanosti.

»Ne smemo dopustiti povečevanja neenakosti. Sedanja vlada in parlament delujeta protiustavno, zato je treba zahtevati, naj vlada odstopi,« je menil.

Po besedah pesnika, pisatelja in dramatika Iva Svetine se zdaj v Sloveniji z varčevanjem izvaja teror. »Žrtve smo vsi, ker smo talci ene same stranke. Popolnoma iracionalno je, da je predsednik stranke hkrati predsednik vlade. To je leseno železo,« je dejal.

Po njegovem mnenju bi moral predsednik stranke skrbeti za svojo stranko, vodenje države v dobro državljanom pa prepustiti tehnični vladi. Smer, v katero mora iti etična družba 21. stoletja, je, »vsakomur zagotoviti možnosti za uresničitev lastnih potencialov«.

Vrniti se je treba v moralno izhodišče »enakosti in pravice do sreče« iz časa francoske revolucije. »Vzeli so nam srečo in mladim perspektivo. Prihodnost prikazujejo z grožnjo,« je opisal sedanji trenutek.

Prof. dr. Igor Koršič, ki je vodil pogovor, je menil, da se vse to dogaja, ker smo državljani preveč pasivni in se ne odzivamo dovolj na neumnosti, ki jih izvaja oblast. Opozoril je na škandalozno proslavo ob dnevu samostojnosti, ki je razkrila tudi, kako malo pomeni tej oblasti kultura.

»Edina rešitev je v krepitvi civilne družbe, ki mora zahtevati odgovornost od elit. Poslanci morajo delati v dobro ljudi, ne v dobro političnih strank,« je dejala Julijana Bizjak Mlakar, soustanoviteljica Zveze CoS.

Elite so pahnile prebivalce Slovenije v revščino, saj ima 40 odstotkov upokojencev pokojnino nižjo od 500 evrov, 60 odstotkov nižjo od 620 evrov. V državi živi 366.000 prebivalcev pod pragom revščine, je navedla alarmantne številke, »zdaj pa obvladujejo finančno ministrstvo neoliberelci in lahko se zgodi, da nam bodo v dveh letih prodali še zadnjih deset milijard skupnega premoženja, ki ga imamo«.

Simon Brežan, mlad zdravnik, je menil, da je elita v komi, zasvojena s pohlepom, zato od nje ne moremo pričakovati posluha in razumevanja. V svojevrstni komi je tudi ljudstvo.

Matej Jemec je opozoril na nujnost novega programa, Uroš Petrovič pa pozval k drugačnemu življenju v domači hiši, v družini. Imamo veliko večjo moč kot kdorkoli, je menila Lara Jankovič, Marjeta Šibav pa, da mora vsakdo delovati v svojem najožjem okolju.

Navzoči so se strinjali, da je zadnji trenutek za aktivno slovenstvo.

Kdo naj plača izbris

Navzoči so se dotaknili tudi problema izbrisanih. »Naj tisti, ki so povzročili izbris, zdaj plačajo škodo. Imena krivcev so znana,« je dejala ustvarjalka Draga Potočnjak. Da bi morali poleg tega iti tudi v zapor, je menila Alenka Pirjevec, predsednica združenja dramskih umetnikov.