Poziv stečajne upraviteljice GPG zdramil manj kot pol lastnikov

Čez dva do tri mesece bo objavljen nov, izčiščen seznam, kar nepremičnin ostane v zemljiškoknjižni lasti GPG, gredo v prodajo.

Objavljeno
01. april 2015 19.54
SLOVENIJA,LJUBLJANA,03.02.2011.MELITA BUTARA PREDSEDNICA ZBORNICE UPRAVITELJEV.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Rok, ki ga je v javnem pozivu pred dobrima dvema mesecema postavila stečajna upraviteljica GPG Melita Butara, seČez je iztekel. Od okoli 1100 nepremičnin, ki so, ujete v stečajni masi GPG, na ta način iskale svoje prave lastnike, jih je več kot polovica ostala spregledanih, za mnoge pa se je lastništvo vendarle začelo urejati.

Upraviteljica je januarja objavila seznam 553 stavb in 541 zemljiških parcel z oznakami katastrske občine in ID-znakom nepremičnine, ki so bile glede na stanje v zemljiški knjigi še vedno v lasti omenjenega gradbinca (od leta 2011 v stečaju), v resnici pa so bile v glavnem med leti 1960 in 1990 prodane in izročene v last kupcem, fizičnim osebam. V naboru je največ zemljišč: zelenic, pohodnih površin, parkov, parkirišč, vrtov, dovozov, dvorišč, torej funkcionalnih zemljišč okoli blokov, ki jih je gradil GPG, a jih lastniki niso nikoli vknjižili na svoje ime. Prek 200 je garaž, 82 stanovanj, ostalo so lokali, shrambe, skladišča, kmetijski objekti, skupni prostori, transformatorji, kurilnice itn., za katere dejanski lastniki niso prijavili izločitvene pravice v stečajnem postopku. Poziv je veljal lastnikom, naj se javijo upraviteljici in s pomočjo dokumentov tudi formalno – v zemljiški knjigi – uredijo svoje lastništvo.

In koliko lastnikov se je odzvalo? »Natančno, v številkah, težko rečem, saj podatke še obdelujemo,« je povedala Melita Butara. »Bilo jih je sicer manj kot polovica, a vendarle kar precej, tako, da se je objava poziva izkazala za uspešno.« Oglasili so se lastniki »vsega po malem«, torej zemljišč, garaž, delov stavb. Koliko izmed njih jih bo lahko v resnici lahko nase prepisalo nepremičnino in kako hitro bo to, bo odvisno od razpoložljivih dokumentov (nekateri nakupi so res že časovno zelo odmaknjeni). A, kot pravi Butarova, se je vsaj začelo premikati, ljudje so se zganili. Upraviteljica je dobila tudi nekaj »novih« nepremičnin, saj so lastniške spremembe del življenja, parcele se delijo, poleg tega je Geodetska uprava RS sporočila kopico ažuriranih podatkov.

Četudi je rok iz poziva mimo, ni še nič zamujenega, vsak podatek za razčiščevanje lastništva je dobrodošel. Potem, ko bodo prispele informacije obdelali in seznam izčistili, načrtujejo v približno dveh do treh mesecih še eno objavo poziva. A ta bo zadnja, poudarja sogovornica. »Potem gredo preostale nepremičnine na javno dražbo, drugega nam ne preostane. Stečaj je namreč v fazi, ko smo prodali praktično celotno premoženje, ki je bilo v otvoritveni bilanci. Zdaj je na vrsti razdelitev, mislim, da bo v roku par dni pripravljen predlog delitve. Dobili smo že plačilo zadnjega dela premoženja. S tem praktično zaključujemo. Ostajajo pa nam še zadeve, ki niso bile v otvoritveni bilanci, ki niso odvisne od nas, namreč nepravdni postopki, tožbe in nepremičnine, katerih lastnike za zdaj še iščemo.« Predlog za enoletno podaljšanje stečajnega postopka je potrjen, stečaj GPG naj bi bil zaključen do konca leta 2015.