Pravde med Šroti

Novi tednik & Radio Celje izgubil tožbo za lastništvo občinske hiše

Objavljeno
06. november 2015 09.08
NTRC
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Nerazjasnjeni zahtevki med medijsko hišo NT & RC in Mestno občino Celje (MOC) še kar zaposlujejo sodišča. Sodba, s katero je sodišče zavrnilo zahtevek NT & RC, da na 270.000 evrov ocenjena stavba, v kateri je že več desetletij, preide v njegovo last, je postala pravnomočna, v sredo pa je celjsko okrožno sodišče obravnavalo še podredni zahtevek medijske hiše za povrnitev 300.000 evrov vlaganj v stavbo.

Vendar se odvetnika MOC Roman Mavri in NT & RC Dušan Pungartnik nista mogla sporazumeti o upravičenosti zahtevka. Mavri je dejal, da bi sodišče moralo enako kot pri lastnini zavrniti tudi zahtevek za vlaganja. »NT & RC uveljavlja vrednost adaptacij in obnove, česar pa ni mogoče opredeliti kot domnevo neupravičene obogatitve MOC,« je dejal. Pungartnik pa, da tudi MOC sama priznava, da ne gre za stroške obnovitvenih del, ampak za povračilo povečane vrednosti stavbe zaradi njih.

Mavri je opozoril, da tudi izvedenec gradbene stroke ne bi mogel ugotoviti narave in višine vlaganj, toda sodnica Petra Robič Verbovšek je odločila drugače. Obe strani je pozvala, naj pošljeta vprašanja za izvedenca, ki ga bo izbralo sodišče. Sojenje se bo nadaljevalo marca, če ne bo sodišče že prej zunajrazpravno odločilo o primeru.

Potem, ko smo leta 2010 odkrili, da NT & RC v prepričanju, da je lastnik dela stavbe v Prešernovi ulici, nikomur ne plačuje najemnine, MOC pa se menda ni mogla vpisati kot njena lastnica, je občina to le storila in začela zaračunavati najemnino. Račun je izstavila tudi za nekaj let nazaj, pa to ni bilo plačano in je morala za najemnino medijsko hišo tožiti. A tožbo proti MOC je lani vložil tudi Srečko Šrot, letos umrli direktor NT & RC in brat župana Bojana Šrota ter zahteval lastništvo ali povrnitev vlaganj. Na sodišču je moral kot zakoniti zastopnik občine pričati tudi celjski župan Bojan Šrot. Po skoraj poldrugem letu je sodišče odločilo, da je stavba vendarle občinska.

Sicer pa medijsko hišo v večinski lasti svoje Atke Prime od letošnjega aprila vodi Anica Šrot Aužner, soproga tretjega županovega brata Boška Šrota.