Pravnih ovir za novo knjižnico ni več

Občina Maribor sklenila dogovor z lastnikom sosednje parcele.

Objavljeno
07. junij 2013 18.06
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Občina je razrešila spor, ki je zavrl gradnjo nove knjižice na Rotovškem trgu. Z lastnikom sosednje parcele, ki je zoper pravnomočno gradbeno dovoljenje za prvo gradbeno fazo sprožil upravni spor, je podpisala dogovor, s čimer ni več ovir za izdajo gradbenega dovoljenja za drugo fazo.

»Veseli me, da sem lahko z nastopom svoje funkcije prispeval drobec k nadaljevanju gradnje nove Mariborske knjižnice,« je povedal mariborski župan Andrej Fištravec, ki je posredoval v sporu med načrtovalci knjižnice in Mariborsko knjižnico ter podjetjem Colonia. Po njegovih besedah zdaj ni več ovir za uvrstitev projekta med nacionalne investicijske prioritete na področju kulture.

Zaplet okrog gradnje knjižnice in obnove Rotovškega trga se je začel, ko je občina, ki jo je takrat vodil Franc Kangler, zamudila s pripravo dokumentacije, saj je mestni svet investicijski program 21,8 milijona evrov vrednega projekta potrdil šele 31. marca 2011, na dan, ko je potekel rok za predložitev popolne gradbene dokumentacije. Občina je takrat izgubila pravico do desetih milijonov evrov od države.

Potem se je zapletlo z izdajo gradbenega dovoljenja za prvo fazo obnove, saj je eden izmed lastnikov sosednjih parcel temu nasprotoval. Ko je dovoljenje končno postalo pravnomočno, pa je proti odločitvi upravne enote (UE) sprožil upravni spor in UE do razrešitve spora ni hotela izdati gradbenega dovoljenja za drugo gradbeno fazo.

Ta zaplet je zdaj razrešen in občina bo kmalu na UE vložila dokumentacijo za izdajo gradbenega dovoljenja za drugo fazo, saj je to pogoj za kandidaturo za evropska sredstva v finančni perspektivi 2014–2020. O dinamiki investicije (ta bi morala biti po prvotnem načrtu končana že konec 2012) bo več znanega šele konec tega leta, so sporočili iz knjižnice.