Praznik Romov v senci strahu pred rušenjem

Negotova usoda med Romi v Dobruški vasi povzroča nemir.

Objavljeno
07. april 2014 22.17
Romsko naselje pri Škocjanu, 07.April2014
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dobruška vas – Čeprav danes Romi po celem svetu obeležujejo svoj praznik, v romskem naselju Dobruška vas v škocjanski občini tamkajšnjih 300 prebivalcev ne vidi razloga za praznovanje. Živijo v strahu, da jim bodo ob gradnji čistilne naprave porušili domove.

»To je dan, ko se zavedamo da obstajamo, a se je nabralo preveč skrbi, da bi se veselili,« pove Romkinja Liljana Grm, pogleda svoja sinova in si zaželi, da bosta odrasla v poštena državljana, in da jima ne bo treba trepetati za usodo njunih domov. In prav to se dogaja zdaj njeni družini in drugim sovaščanom. Občina bi zaradi gradnje čistilne naprave in kanalizacije lahko porušila njihove domove. Kakšne načrte imata z njimi občina in država ne vedo, saj jim tega nihče odkrito ne pove in ta negotovost povzroča nemir. Grmova je odločena, da bo zemljišče branila, in da nikomur ne bo dovolila, da jih prežene iz domov, kjer živijo že desetletja. Podobno pravi tudi njen sosed Miran Hudorovac, ki s štirimi otroki in ženo že vrsto let živi v dotrajani baraki polni vlage, zato si je zraven postavil nelegalno leseno brunarico, ki pa je zdaj v napoto komunalnemu urejanju zemljišča.

»Brunarico bo treba prestaviti na drugo mesto«

Škocjanski župan Jože Kapler je za Delo povedal, da bivalni objekt Grmove ni v napoto, medtem ko bo moral Hudorovac brunarico, v kateri še ne živi, prestaviti na drugo mesto, saj bodo tam v zemljo položene kanalizacijske cevi. Odstraniti bo treba tudi nekaj kokošnjakov, je dejal Kapler in dodal, da zaradi gospodarske cone (ta naj bi zaživela najpozneje leta 2016) nobena romska hiša ne bo odstranjena. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so za Delo povedali, da proučujejo občinsko dokumentacijo priprave in sprejema občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Gospodarsko-tehnološki center (GTC) Dobruška vas. »Če bomo v OPPN ugotovili nezakonitosti, bomo občino pozvali, da jih odpravi, v nasprotnem primeru bomo vladi predlagali, da pred ustavnim sodiščem zahteva oceno ustavnosti in zakonitosti tega prostorskega akta,« so pojasnili na ministrstvu. Pod drobnogledom je torej OPPN, ki ga je škocjanska občina sprejela že leta 2007 in skladno z njim gradi kanalizacijski sistem in čistilno napravo. Naložba je ocenjena na 2,8 milijona evrov in jo z malo več kot milijonom evrov sofinancira tudi Evropski sklad za regionalni razvoj.

Rudaš: Odločno se bomo postavili po robu

»Nikomur ne bom dovolil, da mi poruši, kar sem zgradil in ves material tudi pošteno plačal, pa čeprav grem takoj v zapor,« je odločen Miran Hudorovac. Prišel je torej čas, ko bo zelo vroče, pravijo Romi. Grmova se sprašuje, kaj bo z ljudmi in ali bo država res dovolila, da jim objekte porušijo brez odločb in sklepov sodišč. »Ali slovenska javnost resnično misli, da bomo mirno gledali, kako nam rušijo vse naše življenje,« pravi Grmova. V Forumu romskih svetnikov so za Delo povedali, da je njihova prva skrb, da ne bodo rušili. »Temu se bomo odločno postavili po robu,« je za Delo povedal njihov predsednik Darko Rudaš, saj bi bil po njegovem to znak, da bodo kaj podobnega poskušali storiti še v kakšni drugi občini. Pravi, da naj gredo stroji najprej porušiti nelegalne objekte premožnih slovenskih državljanov, denimo na Obalo, kjer bodo imeli dosti dela. V Dobruško vas pa se naj pripeljejo rovokopači za ureditev komunalne infrastrukture v romskem naselju.