Prebežniki: Situacija mirna, nekateri centri prazni

Sindikat vojakov Slovenije je nezadovoljen s plačevanjem vojakov v begunski krizi.

Objavljeno
05. november 2015 11.21
MADŽARSKA VOJSKA POSTAVLJA OGRAJO
S. P., Ma. F., Delo.si, STA
S. P., Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Vladna koalicija se je danes seznanila z aktualnimi razmerami v begunski krizi, a še vedno molči o informacijah, da je žica, ki jo utegnejo postaviti na južni meji, že v Sloveniji. Sta pa prvak DeSUS Karl Erjavec in vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer zatrdila, da je vlada pripravljena in tehnične ovire lahko zagotovi zelo hitro.

Dovolj materialne pomoči za oskrbo beguncev

Tako v Rdečem križu Slovenije (RKS) kot v Slovenski karitas imajo trenutno v skladiščih dovolj materialne pomoči za oskrbo beguncev. Tudi iz Slovenske filantropije sporočajo, da je vsaj za zdaj na voljo dovolj hrane in oblačil. Vendarle pa v vseh treh organizacijah opozarjajo, da se lahko stanje hitro spremeni.

Skladišča vseh območnih združenj RKS so trenutno dobro založena s hrano, oblačili in odejami, je za STA povedala predstavnica RKS Mirjana Jarc. Zbiranje oblačil so za zdaj ustavili, še vedno pa po njenih besedah zbirajo vodo, mleko, energijske ploščice, namaze za otroke ter higienske pripomočke za otroke in ženske.

Do opoldneva vstopilo 3374 migrantov

V nastanitvenih in sprejemnih centrih po državi je bilo danes ob 12. uri po podatkih policije 1106 migrantov, od tega 1091 v šentiljskem centru in 15 v postojnskem centru. Sicer je danes do opoldneva v Slovenijo vstopilo 3374 migrantov, državo pa jih je zapustilo 5909.

Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 12. ure v Slovenijo vstopilo 149.464 migrantov, od tega samo v sredo 7693. Največ migrantov je doslej v enem dnevu vstopilo 21. oktobra, nekaj več kot 12.600.

Na poti še več tisoč prebežnikov

Na mednarodnem železniškem mejnem prehodu v Dobovi so danes sicer sprejeli že dva vlaka z več kot 2000 prebežniki, ti pa iz Hrvaške v Slovenijo z avtobusi občasno prihajajo tudi čez druge mejne prehode, med drugim tudi na Dobovcu. V Šentilju je trenutno 2520 migrantov, 600 so jih zjutraj že sprejeli Avstrijci.

V sredo zvečer in zadnjo noč so v nastanitveni center v Gornjo Radgono iz sprejemnih centrov v Petišovcih in Dolgi vasi pripeljali 566, iz Dobove 343 in iz Dobovca 320 prebežnikov. Dopoldne jih bodo iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljali okoli 300.

V nastanitvenem centru v Lendavi ter v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni beguncev.

Na mejnem prehodu Dobovec so po podatkih celjske policijske uprave v sredo evidentirali 542 prebežnikov. Skupino 224 prebežnikov, ki so tja prispeli v popoldanskih urah, so po končanem evidentiranju odpeljali v Šentilj, skupino 318 prebežnikov, ki so tja prispeli v večernih urah, pa so po končanem evidentiranju odpeljali v Gornjo Radgono.

Sindikat nezadovoljen s plačevanjem vojakov

Sindikat vojakov Slovenije v pismu ministrici za obrambo Andreji Katič zahteva, naj se čas pripravljenosti vojakov pri obvladovanju begunske krize v skladu z evropsko direktivo šteje v delovni čas. Obljubljeno jim je bilo tudi plačilo nadur za delo preko polnega delovnega časa in ne ure za kompenziranje, navajajo v sindikatu.

»Ure pripravljenosti se po zakonu o obrambi ne štejejo v delovni čas, kar je v nasprotju z evropsko direktivo,« opozarjajo v sindikatu. Direktiva se v Sloveniji po njihovem opozorilu uporablja neposredno, torej ne glede na zakon o obrambi, česar pa ministrstvo za obrambo ne spoštuje.