Pred odgovornostjo se je župan umaknil na bolniško

Boštjan Trilar o prometni nesreči izjav ne daje, opozicija ga poziva k odstopu, častno razsodišče še brez komentarja.
Objavljeno
11. februar 2016 22.21
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Župan Boštjan Trilar je na bolniškem dopustu, so včeraj sporočili z mestne občine, ko je v Kranju odmevala novica, da je župan v domnevno vinjenem stanju v sredo zvečer povzročil prometno nesrečo. Poleg tega se je v policijskem postopku nedostojno vedel in je noč preživel v družbi policistov. V kranjskih političnih strankah se krepijo zahteve po županovem odstopu.

Boštjan Trilar, na čigar pobudo so lani sprejeli etični kodeks ravnanja funkcionarjev Mestne občine Kranj (MOK), se za zdaj na pozive k odstopu ni odzval. Na MOK so zgolj potrdili, da je bil »župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar 10. februarja 2016 zvečer udeležen v prometni nesreči, v kateri je bil poškodovan po glavi«. Izjav ne daje, ker noče vplivati na delo pristojnih organov in prejudicirati zadev, so sporočili iz kabineta župana in dodali, da bodo javnost o zadevi obvestili po končanih postopkih.

Kranjski policisti so o nesreči v poročilu zapisali, da je v sredo zvečer na Škofjeloški cesti v Kranju voznik osebnega avtomobila zaradi neupoštevanja pravil varne vožnje na nasprotnem smernem vozišču trčil v vozilo drugega udeleženca in povzročil nesrečo, v kateri sta se povzročitelj in drugi udeležen voznik lahko telesno poškodovala. Povzročitelj nesreče je preizkus alkoholiziranosti odklonil, zato so ga pridržali in odpeljali na strokovni pregled v zdravstveno ustanovo.

Na kranjski policiji zaradi varstva osebnih podatkov imen oseb, povezanih s prometno nesrečo, niso objavili, tiskovni predstavnik kranjske policije Bojan Kos pa je povedal, da je bil povzročitelj nesreče skladno s predpisi o cestnem prometu pridržan (pridržanje lahko traja od šest do 12 ur). Policisti zbirajo obvestila in dokaze za utemeljevanje suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, uveden pa je bil tudi prekrškovni postopek zaradi kršitve predpisov o varstvu javnega reda in miru. Na vprašanje, ali preverjajo tudi možnost, da je povzročitelj nesreče (torej župan) hotel prikriti dejstvo, da je sam vozil avto, pa je Kos odgovoril, da postopki še potekajo.

Stranke pričakujejo odstop

Po besedah člana opozicije v mestnem svetu predsednika Socialnih demokratov Kranj Janeza Černeta »pričakujemo, da bo župan Boštjan Trilar prevzel politično odgovornost za svoje nečastno dejanje in v dobro občine Kranj odstopil ter se javno opravičil za povzročitev nesreče s službenim vozilom in izmikanju uradnemu postopku policije«. Tudi v kranjski SDS menijo, da se mora Trilar s funkcije posloviti, je na novinarski konferenci povedal mestni svetnik Branko Grims in dodal, da mora storiti tisto, kar od njega zahteva politična etika. »Če vse te besede kaj veljajo, bi moral odstopiti,« je dejal in izpostavil, da po naši zakonodaji župana ni mogoče zamenjati, če ne odstopi sam, ali pa če ne nastopijo izjemni pogoji.

Do župana ni bil prizanesljiv niti svetnik koalicijske Liste za razvoj Kranj Igor Velov, sicer tudi direktor javne agencije za varnost v prometu: »Kot mestni svetnik moram najprej dobiti vse pomembne informacije, kot direktor agencije za varnost v prometu pa menim, da gre za nespametno delovanje.«

Kodeks na preizkušnji

V lani sprejetem kodeksu obnašanja političnih funkcionarjev so se podpisniki, skupaj z županom, med drugim zavezali, da funkcionar »deluje spoštljivo in tako, da varuje ugled Mestne občine Kranj in njenih organov«. Ob sprejetju kodeksa je župan med drugim dejal: »Letvico smo dvignili zelo visoko in zelo bomo morali biti previdni, da ne bomo delali napak.«

Nad izvajanjem kodeksa bedi petčlansko častno razsodišče, ki ga kot predsednik vodi Rudi Tavčar. Ko smo ga včeraj okoli poldneva poklicali za izjavo, nam je dejal, da ni vedel za županovo nesrečo in da je ne more komentirati, da pa bodo primer »resno vzeli«, o njem razpravljali in sprejeli ustrezno odločitev. Na načelno vprašanje v zvezi s pričakovanim ravnanjem nosilca javne funkcije pa je Tavčar dejal, da zagovarja, kar je zapisano v kodeksu ravnanja funkcionarjev Mestne občine Kranj. Kodeks kot sankcijo predvideva osebni opomin in poziv k ustreznemu ravnanju ter javni opomin mestnega sveta in obvestilo nadzornim organom ter javnosti.