Pred Rusko kapelico se bodo spomnili ruskih vojnih ujetnikov

Dogodek bo zaznamovala udeležba visokih političnih in cerkvenih predstavnikov tako s slovenske kot z ruske strani.

Objavljeno
28. julij 2013 10.11
RUSKA KAPELICA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana, Kranjska Gora − Pred Rusko kapelico pod Vršičem bo danes slovesnost v spomin na ruske vojake, ki so se ponesrečili pri gradnji ceste čez Vršič, piše Slovenska tiskovna agencija. Dogodek bo zaznamovala udeležba visokih političnih in cerkvenih predstavnikov tako s slovenske kot z ruske strani. Govornika bosta zunanji minister Karl Erjavec in podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov.

Udeležbo na slovesnosti so poleg Erjavca s slovenske strani med drugim potrdili predsednik republike Borut Pahor, premierka Alenka Bratušek, predsednik DZ Janko Veber in predsednik DS Mitja Bervar. Prav tako se bo slovesnosti udeležilo več poslancev in županov ter predstavniki različnih ustanov, društev in zavodov, piše STA.

Iz Rusije pa sta v Slovenijo pripotovali delegaciji spodnjega in zgornjega doma tamkajšnjega parlamenta. Na obisku bodo tudi predstavniki različnih ruskih regij, je na petkovi novinarski konferenci napovedal ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev.

Po njegovi oceni je sicer zanimanje za ta dogodek iz leta v leto večje, tudi med mladimi. Tako v Rusiji kot v Sloveniji pa po njegovih besedah dozoreva tudi pobuda, da bi ta dan vsakoletnega srečanja razglasili za državni praznik.

Od cerkvenih predstavnikov bo slovensko Katoliško cerkev zastopal celjski škof Stanislav Lipovšek, rusko Pravoslavno cerkev pa rektor Moskovske teološke akademije, nadškof Evgenij Verejski.

S tradicionalno slovesnostjo ob Ruski kapelici se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.