Pred vrati obilna snežna pošiljka, rdeči alarm zaradi burje

Najmočneje bo snežilo jutri do večera, zapadlo bo do 60 centimetrov snega.

Objavljeno
05. februar 2015 09.35
*dzi* Sneg v Ljubljanai
Š. P., S. P., Delo.si; STA, M.G., A. G., A. S.
Š. P., S. P., Delo.si; STA, M.G., A. G., A. S.

Ljubljana - Ljubljana - Čeprav je bilo močnejše sneženje pričakovati že danes zvečer, bo po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje (Arso) najmočneje snežilo predvsem jutri do večera, medtem ko ponoči ni pričakovati toliko padavin. Predvidoma bo do sobote zjutraj v južni in jugovzhodni Sloveniji padlo od 30 do 60, drugod v notranjosti pa večinoma od 20 do okoli 30 centimetrov snega.

Burja na Primorskem se bo še krepila. V Vipavski dolini sunki zdaj presegajo hitrost 120 kilometrov na uro. Najmočnejša bo predvidoma od danes ponoči do jutri sredi dneva, na izpostavljenih mestih so možni sunki tudi nad 150 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah. Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete. Meteorolog Brane Gregorčič za petek vsem svetuje, naj se na pot z vozili odpravijo le, če je to res nujno.

Za jugozahod Slovenije velja najvišja stopnja ogroženosti, v petek bo veljala tudi za jugovzhod. Za jugo- in severovzhodni del države danes velja oranžna stopnja ogroženosti, v petek pa bo ta stopnja veljala za severozahod, osrednjo Slovenijo in severovzhodni del države.

 

                                                                             Vir: Arso


Potem ko je Dars zjutraj zaradi včerajšnje vremenske napovedi o močnem sneženju in burji zaprl mejne prehode za tovornjake in priklopnike, je ob spremenjeni vremenski napovedi, po kateri je količina pričakovanega snega zmanjšana samo še na tretjino včerajšnje, do poldneva odprl oba mejna prehoda z Avstrijo (Karavanke in Šentilj) in sprostil notranji promet in izvoz proti Avstriji, Madžarski in Hrvaški.

Andrej Sever, vodja Darsove tehnične službe je opoldne pojasnil, da je pred Fernetiči medtem nastala petnajstkilometrska kolona čakajočih za vstop v Italijo in da je Dars zahodnim sosedom že predlagal, da sprostijo promet. Italija je mejo namreč zaprla že opolnoči. Ko so zahodni sosedje zgodaj popoldne odprli mejo, se je odprl tudi vstop v Slovenijo iz Hrvaške, medtem ko je iz Madžarske ostal zaprt. Po informacijah iz prometno-informacijskega centra je bila prepoved uvoza iz Madžarske preklicana pred četrto uro, tako da je bilo popoldne odprto celotno slovensko avtocestno omrežje.

Glede na včerajšnjo vremensko napoved je bilo logično, da je Dars zaprl meje že zjutraj, saj bi v nasprotnem primeru večino prometa prišlo na najbolj kritične odseke na Notranjskem prav v času padavin in burje.

                                                                             Vir: Arso

Zaradi burje v vipavski dolini je na primorski hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo in na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse.

Kot je pojasnil meteorolog Gregorčič, sunki burje na Vipavskem že presegajo 140 kilometrov na uro. Burja se bo v naslednjih urah še okrepila, največjo moč pa dosegla ponoči in jutri dopoldan, ko bo - zlasti na Vipavskem, kjer bo najbolj intenzivna - v sunkih dosegala tudi komaj verjetno hitrost 200 km/h.

Orkanska burja bo povzročila visoko valovanje morja. Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja, bodo današnje in jutrišnje razmere v tem pogledu podobne razmeram pred skoraj natanko tremi leti, ko je višina valov 4. februarja 2012 ob boji Vida, ki je od obale oddaljena nekaj sto metrov, dosegla rekordnih 4,8 metra. Tokrat naj bi višina valov dosegla 3 ali celo 4 metre.

Zaradi močne burje in napovedi meteorologov, da se bo tako vreme nadaljevalo tudi v petek, sta občinska štaba civilne zaščite v občinah Ajdovščina in Vipava zaprla vrtce, osnovne šole, varstveno delovne centre in javne zavode.