Pred začetkom uveljavitve vse glasneje o tožbi

Po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca bi lahko Slovenija tožbo proti Hrvaški vložila že v nekaj mesecih.

Objavljeno
27. december 2017 21.41
Jure Kosec
Jure Kosec

Ljubljana – Vlada je po zagotovilu premiera Mira Cerarja v zadnjih šestih mesecih sprejela vse potrebne akte in predlagala državnemu zboru, da je pripravil potrebno zakonodajo za implementacijo arbitražne odločbe, ki se bo začela po 29. decembru.

Slovenija bo arbitražno odločbo začela uveljavljati dan kasneje, v soboto, 30. decembra, je včeraj po sestanku s predsedniki republike, državnega zbora in državnega sveta potrdil predsednik vlade. Takrat se bo po Cerarjevih besedah »aktivirala zakonodaja, ki smo jo že sprejeli«. »Evidentirana bo državna meja in z njo bodo usklajene vse evidence, zemljiška knjiga, kataster ... Začeli bodo veljati tudi podzakonski predpisi, ki jih je sprejela vlada,« je povedal premier in dodal da bodo vsi državni organi »usklajeno pripravljeni na izvajanje arbitražne odločbe«.

Odločba je jasna

Cerar je včeraj poudaril, da »Slovenija ni in ne bo spodbujala nobenih incidentov«. Pričakuje, da bo enako zadržano ravnala tudi Hrvaška. »Če bo mejna črta spoštovana, potem incidentov z naše strani ni pričakovati,« je dejal. Iz arbitražne odločbe je po mnenju slovenske strani popolnoma jasno, kaj pripada Hrvaški in kaj Sloveniji.

Medtem ko je meja na morju v odločbi jasno določena, jo morata državi na kopnem določiti sporazumno, med drugim tako, da vzpostavita posebno mešano komisijo. Tu po Cerarjevih besedah brez sodelovanja obeh držav ne bo šlo. Premier je komentiral tudi usodo vojašnice na Trdinovem vrhu, ki bi jo morala Slovenija skladno z arbitražno odločbo predati Hrvaški, saj se nahaja na hrvaškem ozemlju. Potrdil je, da bo objekt tudi po 29. decembru do preklica ostal v posesti Slovenije.


Srečanje slovenskega premiera Mira Cerarja in hrvaškega premiera Andreja Plenkovića.

»Mi smo skladno z dogovorom s Hrvaško pripravljeni na korekten način izvršiti tako imenovano primopredajo tega objekta hrvaški strani, ko bo dogovorjen postopek primopredaje. Seveda pa to predvideva, da bomo s Hrvaško sklenili tako imenovani sporazum o [mešani] komisiji« in da bosta državi mejo na kopnem določali skupaj, skladno z odločitvijo arbitražnega sodišča, je pojasnil Cerar.

Edina prava pot

Predsednik vlade je komentiral tudi nedavne izjave njegovega hrvaškega kolega Andreja Plenkovića o tem, kako bo Hrvaška »branila tisto, kar je njeno«. »Mislim, da moramo spoštovati civilizacijske norme, v katere spadata tudi vladavina prava in spoštovanje mednarodnopravnih zavez. Če bi imel gospod Plenković karkoli drugega v mislih, bi bilo to proti tem civilizacijskim standardom in dobrososedskim odnosom. Ne verjamem, da je to pot, ki je sprejemljiva za kogarkoli v Evropi,« je poudaril Cerar.

Njegova želja je, da bi se v prihodnosti s hrvaško stranjo začel dialog o implementaciji odločbe. Njegov nedavni obisk v Zagrebu je bil namenjen temu, da hrvaško vlado poskuša prepričati, da je treba doseči sporazum o implementaciji arbitražnega sporazuma. »Hrvaški vedno znova sporočam, da je edina prava pot uveljavitev te odločbe,« je povedal premier, toda njegovi napori do zdaj nasprotne strani niso premaknili niti za centimeter. Tudi zato slovenska vlada razmišlja o iskanju drugih poti do uveljavitve arbitražne odločbe.


Če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne razsodbe, bi jo lahko Slovenija tožila na sodišču EU. Foto: Jure Eržen/Delo

Vlada je v stalnem stiku z evropsko komisijo in jo sproti obvešča o vseh aktivnostih v zvezi z uveljavitvijo. »Evropska komisija, kot mi redno zagotavlja tudi njen podpredsednik Frans Timmermans, ne odstopa od svojega stališča, da podpira implementacijo odločbe,« je pojasnil Cerar. Komisar Timmermans po njegovih besedah pripravlja načrt, kako bi se vključil v ta proces, »če bo to treba in ko bo treba«.

Tožba že spomladi?

Po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca je na sestanku štirih predsednikov tekla beseda tudi o možni vložitvi tožbe proti Hrvaški na sodišču EU v Luksemburgu. Minister je po poročanju STA med drugim spomnil, da je lahko po pogodbi o delovanju EU tožnik bodisi evropska komisija bodisi posamezna država članica. Komisija lahko najprej opravi postopek mediacije, v katerem poskuša doseči dogovor, sprejemljiv za obe strani. Ta ponavadi traja tri oziroma štiri mesece, kar po Erjavčevih besedah pomeni, da bi lahko Slovenija tožbo proti Hrvaški vložila spomladi.

Tako premier kot zunanji minister sta neomajna, da bo Hrvaška prej ali slej primorana spoštovati arbitražno razsodbo, ker je to del mednarodnega prava in prava EU. »Kakršnokoli ravnanje mimo arbitražne razsodbe in mednarodnega prava bomo šteli kot kršitev in bomo uporabili vsa pravna sredstva, ki so na voljo,« je dejal Erjavec.