Predelovalnica gum vedno bolj razburja Lendavčane

Družba L4T namerava znotraj Naftinega kompleksa postaviti predelovalnico izrabljenih gum, ARSO ne zahteva presoje vplivov na okolje

Objavljeno
10. oktober 2017 11.23
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Lendava - Sklep ARSO, da družba L4T za postavitev predelovalnice odpadnih gum po postopku depolimerizacije v proizvodnih prostorih v Trimlinih, kupljenih od Nafte Eko, ne potrebuje niti presoje vplivov na okolje niti okoljevarstvenega soglasja, vedno bolj razburja Lendavčane in prebivalce okoliških naselij, ki morajo še vedno vohati smrad začasno ustavljene Ecosove bioplinarne in si ne želijo še ene podobne zgodbe. Občina se je na sklep že pritožila.


L4T, ki je v polovični lasti podjetja EP1 slovenskega lastnika Tomaža Groffa in v polovični lasti družbe Societa per azioni curti - costruzioni meccaniche Italijana Alessandra Curtija, namerava namreč obnoviti kupljeno proizvodno halo v Naftinem kompleksu v Trimlinih pri Lendavi in v njej postaviti postrojenje za  predelavo odpadnih gum z zmogljivostjo 29.784 ton gum letno. Takšna zmogljivost najbrž ni naključje, saj bi lastniki, če bi bila zmogljivost samo za 217 ton višja, obvezno morali opraviti presojo vplivov na okolje in si pridobiti okoljevarstveno soglasje, preden bi začeli s postavljanjem obrata. Tako pa so v predhodnem postopku na podlagi svojih navedb o varnosti in zanesljivosti tehnologije ter o majhnih vplivih na okolje dobili sklep ARSO, da jim tega ni treba početi in da torej lahko nadaljujejo s pripravami za gradnjo. 

Z ARSO so nam sporočili, da so se v predhodnem postopku tako odločili na podlagi kriterijev iz Uredbe o posegih, za katere je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje. "Ker pa gre za predelavo odpadnih gum, bo stranka morala pridobiti okoljevarstveno dovoljenje pred pričetkom obratovanja. Postopek presoje vplivov na okolje oz. predhodni postopek se vedno izvaja na maksimalno zmogljivost naprave. Natančna količina obdelave odpadnih gum, ki bo izvajalcu dovoljenja, bo opredeljena z okoljevarstvenim dovoljenjem, kot tudi vsi ostali okoljevarstveni pogoji glede obratovanja," pravijo na ARSO. 

Ker pa se v postopku katalitične depolimerizacije gume v osnovne frakcije vendarle ustvarjajo plini, olja in gorljive trdne frakcije, so Lendavčani nezaupljivi.  "Za projekt rastlinjakov, kjer bi naj rasle rože, je bila  zahtevana presoja vplivov na okolje, za predelavo skoraj 30.000 ton odpadnih gum na leto pa ni potrebna ne presoja ne okoljevarstveno soglasje. To se mi ne zdi prav. S pritožbo in zahtevo po udeležbi v postopku bi morala občina  zahtevati temeljito presojo in šele ko oziroma če dobimo res neizpodbitna zagotovila in dokazila da bo vse čisto, zdravju neškodljivo in  da se bo lahko ukrepalo takoj in učinkovito  v primeru kršitev , lahko damo zeleno luč projektu, sicer se z njim ne strinjam," je na primer svetniškim kolegom sporočil občinski svetnik Jožef Gerenčer. 

In občina je v zakonitem roku na ARSO res poslala pritožbo na sporni sklep, nam je potrdil župan Anton Balažek. "To vendar ne gre, da bi postali odlagališče za odpadke od drugod. V pritožbi smo zahtevali, da nas kot lastnico dovozne ceste priznajo za stranko v postopku in da naj ARSO zato, ker takšne naprave vendarle pomenijo tveganje za večje nesreče, svoj sklep odpravi in naj od investitorja zahteva presojo vplivov na okolje in pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Sicer pa imamo v občini odlok o prostorskih ureditvenih pogojih, ki v nižinskem delu občine ne dovoljuje skladiščenja, odlaganja, sežiganja ali kakšnega drugega načina uničevanja odpadkov, ki niso nastali na območju UE Lendava in za katere občinski svet ne izda soglasja, sprejetega z dvotretjinsko večino. "

Za komentar smo poskušali priklicati tudi solastnika družbe L4T Tomaža Groffa, vendar na naše klice in na sporočila ni odgovoril.