Predence nima niti za stroške stečaja

Upniki nekdanjega lastnika hotela v Dvorski vasi bodo opeharjeni za 8,5 milijona evrov, NKBM pa je svojo zavarovano terjatev prenesla na DUTB.

Objavljeno
22. julij 2014 22.04
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Dvorska vas – Družba Predence, nekdanja lastnica hotela v Dvorski vasi, nima premoženja niti za plačilo stroškov stečajnega postopka, kaj šele za poplačilo 83 upnikov, ki so prijavili za 8,5 milijona evrov terjatev, ugotavlja stečajni upravitelj Milan Vajda.

Stečajni upravitelj Milan Vajda vseh prijavljenih terjatev še ni preizkusil, zato je mariborsko okrožno sodišče, kjer vodijo postopek, podaljšalo rok do 5. avgusta. Šele takrat bo natančno znano, koliko Predence resnično dolguje upnikom, ki bodo očitno v veliki večini ostali z dolgimi nosovi.

Za družbo Predence, ki je hotel v Dvorski vasi odprla leta 2010, je bila že leta 2011 potrjena prisilna poravnava, po kateri bi morala upnikom od 16 milijonov evrov terjatev do leta 2016 vrniti dobro petino oziroma okoli tri milijone evrov. Februarja lani je novomeški podjetnik Mihael Živec svojo družbo Neo dom ladjedelništvo, ki je bila lastnica družbe Predence, prodal slamnatemu lastniku, zagrebškemu klatežu Jozu Mršiću. Koliko je s prodajo iztržil in na kakšen način je prejel kupnino, Živec lani za Delo ni hotel povedati.

Nepremičnine od Predenca do Elbe plus

Slamnati direktor Jozo Mršić je nato vse nepremično premoženje družbe Predence »prodal« svoji družbi GHM, kjer je bil direktor. GHM bi 9,4 milijona evrov kupnine morala plačati družbi Predence, vendar zdaj Milan Vajda ugotavlja, da nima dokaza, da je bila kupnina plačana. Ker je bil za GHM razglašen stečaj in je bil postopek prijave terjatev končan, Predence ne more več uveljavljati svoje morebitne terjatve do GHM, ugotavlja Vajda. Obenem ni našel pravnih podlag, da bi lahko posle izpodbijal ali predlagal njihovo ničnost.

Vse nepremičnine je podjetje GHM »prodalo« podjetju Elba plus, ki ga vodi Barbara Podlogar, znana iz razvpite afere Orion, in ki sploh nima transakcijskega računa, po podatkih spletnega portala Gvin pa za lani niti niso oddali poslovnih poročil o poslovanju. Omenjene nepremičnine kljub lastniškim spremembam ostajajo obremenjene s hipoteko NKBM, ki je družbi Predence leta 2007 odobrila posojilo. To je bilo v višini 5,4 milijona evrov z banke že preneseno na DUTB.

Poziv upnikom, naj založijo denar

Družba Predence ima kljub vsemu dobrih sto tisoč evrov vredno terjatev zavarovano s hipoteko na eni od parcel družbe Elba plus v neposredni bližini hotela v Dvorski vasi. Stečajni upravitelj ugotavlja, da nima poslovne dokumentacije družbe Elba plus, na podlagi katere bi utemeljeval obstoj temelja in višine zahtevka. Upravitelj upnike poziva, naj predložijo poslovno dokumentacijo in informacije o poslovanju družbe Predence in naj založijo svoj denar za nadaljevanje postopka. Če podatkov in listin ne bo dobil, bo Milan Vajda »verjetno moral predlagati konec postopka brez razdelitve upnikom«, kar pomeni, da bodo upniki izigrani, na kar smo v Delu že večkrat opozorili.

Hotel Lambergh v Dvorski vasi je lani od družbe Elba plus najelo podjetje Lambergh novomeškega podjetnika Tomaža Hočevarja. Lansko poslovno leto je družba ob pol milijona evrov prihodkov ustvarila 192.000 evrov izgube. Kot je povedala Helena Maruško iz hotela Lambergh, so za zdaj z obiskom v tem letu zadovoljni. Dober obisk so zabeležili že januarja in februarja, v poletnih dneh je hotel občasno celo povsem zaseden, je zadovoljna Maruškova, ki pravi, da bodo letos v hotelu gostili 36 poročnih slavij.